onsdag 10. august 2016

Abortloven i norge

Abortloven er loven hvor de viktigste reglene om svangerskapsavbrudd (provosert abort) står. Loven er et kompromiss mellom kvinners rett til selvbestemmelse og fosterets rettsvern. Abortloven bestemmer at gravide kvinner selv kan avgjøre om de skal ta abort, så lenge det kan skje før utgangen av 12. Samfunnet skal så langt råd er sikre alle barn betingelser for en trygg oppvekst. Som et ledd i dette arbeidet skal samfunnet sørge for at alle får etisk veiledning, seksualopplysning, kunnskaper om samlivsspørsmål og tilbud om familieplanlegging, for derved å skape en ansvarsbevisst holdning til disse spørsmål slik at antallet svangerskapsavbrudd blir lavest mulig.


Man fremstiller en opprydding av et lovverk som gjelder rundt ti kvinner i året som en trussel mot hele abortloven i Norge og kvinners rett til selvbestemmelse.

Abortkampen er kampen for innføring og opprettholdelse av retten til selvbestemt provosert abort i Norge. Provosert abort vil si at svangerskapet avbrytes med medikamenter eller instrumenter. Abortkampen handler om at provosert abort skal være lovlig og at avgjørelsen om utføringen av aborten skal tas av den gravide kvinnen selv. Vedtok endringer i abortloven.


De siste årene har det vært nedgang i antall aborter i Norge. Torsdag kveld ble innstramninger i abortloven i Norge vedtatt. HISTORISK: Det er full sal når to av vårens mest omstridte saker, avvikling av pelsdyrnæringen og endringer i abortloven blir.


Alle kvinner som oppholder seg i Norge har rett til å få utført abort.

Abort er gratis for kvinner som er bosatt i Norge. Kvinner som ikke er bosatt i Norge , men som er medlem av folketrygden eller er omfattet av gjensidighetsavtale med et annet lan kan få dekket utgiftene av folketrygden. Andre må betale for aborten selv. Forrige helg var det demonstrasjoner mot å endre dagens abortlov i byer i Norge. Lignende demonstrasjoner fant sted i andre byer rundt om i landet.


Meldingen var klar: Ikke rør abortloven ! Ulik tolkning av abortloven førte til at det oppstod en viss tilstrømning til Oslo av abortsøkende. Det var også et mer restriktivt syn i Nord- Norge , på Vestlandet og Sørlandet. Henda vekk fra abortloven ! Flere politiske ungdomsorganisasjoner ønsker å utvide abortloven.


De risikerer i virkeligheten å sette hele loven i fare. Begrepet abort brukes både om spontan abort og provosert abort. Tre spontane aborter etter hverandre uten at det har vært fødsel av et barn innimellom kalles habituell abort. RINGVIRKNINGER: Om Norge endrer abortloven , vil det kunne gi uheldige ringvirkninger i verden – og det vil bli en global nyhetssak vi ikke vil være stolte av, skriver innsenderen. Utrykket It’s a man’s world stemmer nok mer enn vi skulle likt at det gjorde.


Vi er for eksempel klar over at kvinner tjener mindre enn menn, at kvinner gjør en langt større andel av samfunnets ulønna arbei at kvinner har større risiko for å bli utsatt for vold i hjemmet og det enkle faktum at kvinner står mer i dokø enn menn. Høring av forslag til endringer i abortloven - fosterreduksjon.

Helse- og omsorgsdepartementet sender på høring forslag til endringer i abortloven for å regulere adgangen til fosterreduksjon. Departementet ber om merknader til forslaget innen 2. Tusenvis tar i dag til gatene for å demonstrere for abortloven. Nok en gang blusser debatten om abortloven opp.


I dag samles mennesker over hele landet for å gå i demonstrasjonstog. Senaborter er aborter foretatt etter uke 1 som er grensen for fri abort i Norge. Dette kjemper de for.


Disse behandles av en Abortnemd. Aborten må begrunnes med et av punktene i abortloven for å bli innvilget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg