fredag 19. august 2016

Kjønnssykdommer menn

Kjønnssykdommer er seksuelt overførbare sykdommer som smitter ved sex og munnsex. Du kan minske risikoen for å få kjønnssykdommer ved å bruke kondom. Heller ikke denne infeksjonen er meldingspliktig i dag, men fra 1. HPV-infeksjon som har forårsaket kreft eller forstadier til kreft, meldingspliktig til MSIS.


Har du et spørsmål om kjønnssykdommer ? Smittefaren er størst når du har utbrud men smitte utenom utbrudd kan ikke utelukkes.

Kondom vil gi en viss beskyttelse, men siden viruset kan befinne seg på områder som ikke kondomet dekker, kan smitte skje tross bruk av kondom. Kvinner er generelt flinkere til å teste seg for kjønnssykdommer enn menn , og overfører derfor ikke smitte i like stor grad. Svært mange av disse sykdommene har dessuten mer alvorlige konsekvenser for kvinner, og det er derfor spesielt viktig for dette kjønnet å være oppmerksomme slik at eventuelle tilstander kan oppdages og behandles.


Men skal vi tro faktisk. Likevel er det riktig å tro at Norge har høy forekomst av Klamydia og andre kjønnssykdommer. Derfor kan du gå med smitte som du ikke bare gir til andre, men som i verste fall kan føre til sterilitet, sier medisinskfaglig ansvarlig lege i Sex og Samfunn, Marius Johansen. Hva er kjønnssykdommer ? Flere partnere øker risikoen for å få kjønnssykdommer.


De fleste kjønnssykdommer kan unngås ved å ha sikker sex (eller ikke ha sex!).

I dag er betegnelsen seksuelt overførbare infeksjoner mest brukt i fagmiljøene. Blant menn som har sex med menn (msm) er smittepresset for enkelte kjønnssykdommer større enn i den allmenne befolkningen. Seksuelt aktive msm anbefales derfor i tillegg å ta en full undersøkelse for alle kjønnssykdommer årlig, og hyppigere undersøkelser dersom en har flere partnere. Det er ikke sikkert at flere kvinner enn menn har klamydia, men kvinner er flinkere til å teste seg oftere enn menn. Flere kjønnssykdommer blant dem som fjerner alt hår.


Amerikanere som driver omfattende barbering av underlivet, har oftere kjønnssykdommer. Andre vanlige symptomer på kjønnssykdommer hos menn inkluderer unormal utflod fra penis og betennelse i urinrøret. Det er viktig å huske at kjønnssykdommer kan føre til symptomer rundt munnen, anus og hud.


For eksempel er det mulig å få kjønnsvorter rundt anus, og syfilis kan forårsake sår rundt munnen. De aller fleste som blir smittet får aldri utbrudd selv, men de kan likevel smitte andre. Behandling Det finnes ingen kur som kan fjerne viruset fra kroppen din, men medikamenter kan begrense. De som opplever plager ved klamydia har ofte svie i urinrøret, dette gjelder både kvinner og menn. Ellers er det vanlig å få utflod fra urinrøret og svake bekkensmerter, sier hun.


Et fåtall av ubehandlede kvinner kan få en oppadstigende infeksjon og betennelse i egglederne, noe som medfører økt risiko for at arrvev helt eller delvis tetter igjen egglederne. Dette bør menn vite om kjønnssykdommer. Ved ubeskyttet sex er risiko for smitte tilstede.


Bruk av kondom beskytter mot mye – om man tar den på. Du blir ikke smittet fordi du har sittet på samme toalettsete som en som har kjønnsvorter eller hiv, og du får ikke syfilis fordi du har svømt i samme svømmebasseng som en som har det. Et annet viktig poeng: En gang kan være nok.

Virale kjønnssykdommer , som kjønnsvorter og kjønnsherpes, er sannsynlig å skape komplikasjoner under fødselen, men det er muligheter å unngå spredning til barnet under fødselen. Ofte vil seksuelt overførbare infeksjoner omtales som “ kjønnssykdommer ”, men fordi infeksjonene kan forekomme andre steder enn på og rundt kjønnsorganet har vi valgt å kalle det seksuelt overførbare infeksjoner. Dersom man har oralsex eller analsex kan man også bli smittet med en infeksjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg