tirsdag 23. august 2016

Bipolar symptomer

Tyngden og den omsluttende effekten av en vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Kjøp din vektdyne her og få gratis frakt! Perry A, Tarrier N, Morriss R, McCarthy E, Limb K. Randomised controlled trial of efficacy of teaching patients with bipolar disorder to identify early symptoms of relapse and obtain treatment. Manisk er fagbetegnelsen på høyt oppe og depressiv på langt nede.


Ved bipolar lidelse type er ikke de maniske fasene så uttalte, men ligger litt under en mani, derfor kalles episodene hypomani.

Bøen legger til at ved bipolar lidelse vil angstplagene komme i episoder, i motsetning til ved rene angstlidelser der plagene er mer konstante over tid. Noen kan også ha primært kroppslige symptomer , eksempelvis redusert energi, kroppssmerter eller fordøyelsesbesvær. Bipolar lidelse symptomer. En som har en bipolar lidelse kan ha store svingninger, og tilstanden pendler mellom dyp depresjon og passivitet til oppstemthet og en svært aktiv væremåte - også kalt mani. Tilstanden utløses ofte av stress, bruk av rusmidler, søvnmangel eller belastende livshendelser.


Dersom du allerede har en bipolar lidelse, er det viktig å forebygge kraftige påkjenninger som kan utløse en ny episode. Hovedsymptomene på bipolar lidelse er perioder med mani og bipolar depresjon. Har du slike tegn er det dermed ikke sikkert at du får en bipolar lidelse på sikt.

Denne typen opplevelser er ikke uvanlige i ungdomsårene. Mild depresjon eller oppstemthet. Depresjon over noen dager i strekk, eller over lenger tid men med færre symptomer , er vanlig hos mennesker som etter hvert utvikler bipolar lidelse. Tidlige varselstegn ved bipolar lidelse De tidlige varselstegn ved bipolar lidelse dreier seg om de symptomer og endringer i adferd som viser seg forut for selve sykdomsfasen. Det kan være endringer i søvnmønster, stemningsleie, energinivå eller tanke- og adferdsmønster.


Folkesykdommen bipolar lidelse og særlig type II av lidelsen har mange symptomer som ofte er vanskelig å skille fra vanlig depresjon, såkalt endogen depresjon. Halvparten av disse pasientene får derfor ikke stilt riktig diagnose og mottar lite virksom behandling. Ulike fysiske symptomer som smerter i kroppen, fordøyelsesplager, svimmelhet og hodepine er vanlig, og gjør at personen kan tro han har en kroppslig sykdom. Periodiske hypokondre forestillinger kan derfor være uttrykk for gjentatte melankolske depresjoner som ledd i en bipolar lidelse. Vanlige symptomer er: - tap av interesse og lystfølelse - søvnvansker - depresjon, spesielt tung om morgenen - uttalt psykomotorisk retardasjon - uro - appetittløshet - vektnedgang - tap av seksualdrift.


Hvor utbredt er bipolar lidelse? Manien er den mest ekstreme formen for oppstemt episode. Ved en manisk episode kan andre merke at du har et tydelig oppstemt eller irritabelt.


I denne type forekommer ikke maniske episoder (se figur 1) I de tilfælde, hvor man har symptomer som i bipolar lidelse type II og hvor de depressive symptomer ligeledes er svage, defineres tilstanden som cyclothymi. Mani (oppstemthet) og depresjon (nedstemthet) representerer disse to polene, derav det tidligere navnet manisk-depressiv lidelse. Her kan du teste deg selv og få en indikasjon på om du har en bipolar lidelse.


Den er ikke ment som noe fullverdig diagnoseverktøy.

Derfor stilles diagnosen ofte først mange år etter at sykdommen bryter ut. Du opplever episoder med depresjon og hypomani. Hypomani er en mildere form for mani. Generelt om bipolar lidelse. I perioder kan du ha blandede symptomer , med både depresjon og mani.


Forskerne er uenige om symptomene hos barn under år, men at lidelsen forekommer hos unge er det enighet om. Gjennomsnittsalderen for når diagnosen fastslås er år, med halvparten eldre og halvparten yngre. De fleste som får diagnosen, har hatt symptomer som unge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg