mandag 4. august 2014

Symptomer kjønnssykdommer

Plager kommer tidligst 1-uker etter smittetidspunktet, og mange er usikre på om de har symptomer eller ikke fordi plagene er svake, ifølge Sex og samfunn, senter for ung seksualitet. Kjønnssykdommer er seksuelt overførbare sykdommer som smitter ved sex og munnsex. Derfor kan du gå med smitte som du ikke bare gir til andre, men som i verste fall kan føre til sterilitet, sier medisinskfaglig ansvarlig lege i Sex og Samfunn, Marius Johansen.


Hvis du har symptomer på klamydia, eller hvis du har hatt ubeskyttet sex med en person som har fått påvist klamydia, anbefaler Folkehelseinstituttet å ta en klamydiatest. For deg som er under år er det også anbefalt å ta en test ved hvert partnerskifte, graviditet og abort. I de nevnte tilfellene skal klamydiatesten være gratis.

Hos menn kan infeksjonen slå seg ned i slimhinnen i urinrøret og spre seg videre til prostata og bitestikkel. Bakterien overføres mellom personer som har ubeskyttet samleie. Man har også sett at klamydia smitter ved munnsex og analsex, som gir symptomer fra hals og endetarm, men dette er mindre vanlig.


Selv om de fleste kjønnssykdommer forløper forskjellig og har ulike symptomer , har de alle til felles at det tar noe tid før de utvikles. Man kan derfor lett smitte andre ettersom det kan gå uker, måneder og noen ganger år før man i det hele tatt blir klar over at man er bærer av en sykdom. Symptomer kommer tre til fire uker og er utslett og kløe mellom fingrene, ved håndleddene, i midjen, på baken og rundt kjønnsorganene. Behandling Middel mot skabb får du kjøpt reseptfritt. Sykepleier hos Sex og Samfunn,.


Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner ( kjønnssykdommer ) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer , behandling og konsekvenser.

Hvis du opplever slike symptomer på kjønnssykdommer som beskrevet ovenfor, er det viktig at du tar en sykdomstest så snart du kan slik at du kan få den behandlingen du trenger. Jo raskere du får behandling, desto raskere vil også symptomene bli borte. Ofte vil seksuelt overførbare infeksjoner omtales som “ kjønnssykdommer ”, men fordi infeksjonene kan forekomme andre steder enn på og rundt kjønnsorganet har vi valgt å kalle det seksuelt overførbare infeksjoner. Dersom man har oralsex eller analsex kan man også bli smittet med en infeksjon.


Hvilke symptomer gir klamydia? Dette er sykdomstegnene hvis infeksjonen gir symptomer : Hos menn: Utflod fra urinrøret. Du kan altså være smittet uten å ha symptomer. Virale kjønnssykdommer , som kjønnsvorter og kjønnsherpes, er sannsynlig å skape komplikasjoner under fødselen, men det er muligheter å unngå spredning til barnet under fødselen.


Urinprøve er spesielt nyttig ved rutineundersøkelser hos personer som ikke har symptomer. Man kan teste seg for klamydia på helsestasjon, studenthelsetjeneste eller fastlege. Flere partnere øker risikoen for å få kjønnssykdommer.


De fleste kjønnssykdommer kan unngås ved å ha sikker sex (eller ikke ha sex!). Mange kjønnssykdommer har få symptomer , noe som utsetter oppdagelsen. Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge, som omtrent prosent av alle ungdommer er smittet av til enhver tid.


Mye av forklaringen på hvorfor forekomsten av klamydia er så høy, ligger i at sykdommen ikke gir noen symptomer hos over halvparten av de smittede. Klamydia gir ofte svake eller ingen symptomer hos både menn og kvinner. Betennelse i urinrøret er et viktig symptom hos menn. Det vil ofte komme et klart sekret fra urinrøret og det kan være kløe og svie ved vannlating.


Klamydia er, som mange andre kjønnssykdommer , en kjønnssykdom uten symptomer for veldig mange smittede.

Det betyr, at du kan ha en klamydiainfeksjon, uten at du har synlige eller merkbare symptomer , og bakterien kan spres til flere områder i kroppen. Andre vanlige symptomer på kjønnssykdommer hos menn inkluderer unormal utflod fra penis og betennelse i urinrøret. Det er viktig å huske at kjønnssykdommer kan føre til symptomer rundt munnen, anus og hud.


For eksempel er det mulig å få kjønnsvorter rundt anus, og syfilis kan forårsake sår rundt munnen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg