fredag 29. august 2014

Forhøyet stoffskifte

En overaktiv skjoldkjertel, tyreoidea, medfører høyt stoffskifte , hypertyreose. Det er en sykdom som skyldes økt produksjon av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3), som lages i skjoldkjertelen. Personer med toksisk knutestruma kan ofte ha bare lett forhøyet stoffskifte , og dette kan vare over år, før sykdommen blir oppdaget.


I denne situasjonen er det økt risiko for utvikling av beinskjørhet og hjertesykdom med hjerterytmeforstyrrelser (atrieflimmer) og hjertesvikt. For høyt stoffskifte. Tilstanden er hyppig og ble påvist hos 3-prosent i den såkalte HUNT-undersøkelsen av befolkningen i Nord-Trøndelag. Det er omdiskutert hvorvidt denne tilstanden skal behandles, sier Nordstrand.


Høyt stoffskifte er mindre vanlig enn lavt stoffskifte. Likevel er høyt stoffskifte ikke en uvanlig tilstand – cirka tre prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har den. Ved lavt stoffskifte går alt tregt, ved høyt stoffskifte går ting for fort, sier lege ved Balderklinikken, Lars Omdal til KK. Les mer på Apotek 1. Vanlige symptomer ved lavt stoffskifte Skjoldbruskkjertelen, thyroidea, er en sentral kjertel når det gjelder helse for alle pattedyr.


Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring. Her kan du lese mer utfyllende om lavt stoffskifte (hypotyreose). Graviditet og stoffskifte. Dette handler også om barnet, og ikke bare en utviklet hypothyreose, men også en subklinisk hypothyreose, kan påvirke barnets fysiske og mentale utvikling.


Truende lavt stoffskifte eller subklinisk hypotyreose er en omstridt tilstand. Per definisjon måles normale stoffskiftehormoner (tyroksin), forhøyet stoffskifte stimulerende hormon (TSH) og det foreligger ingen symptomer eller tegn på lavt stoffskifte. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv.


Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. LES OGSÅ: Lavt stoffskifte , hypotyreose Årsaker.


En forhøyet verdi av TSH kan indikere for lavt stoffskifte , eller hypotyreose som det også kalles. Da vil man også registrere en lav FT(fritt Thyroxin 4) verdi. Ved primær hypotyreose vil stigning i TSH- verdien komme som et tidlig tegn på at kjertelen ikke lenger fungerer slik som forventet. Sykehistorien med de typiske symptomene gir ofte sterk mistanke om denne diagnosen. Påvisning av antistoffer i blodet bidrar til å fastslå årsaken til forhøyet stoffskifte.


Et forhøyet stoffskifte kan skyldes autoimmun sykdom, svulst (godartet adenom eller ondartet carcinom), betennelse (thyroiditt) eller medisiner. Det første som må vurderes, i tillegg til blodprøver og å kjenne på kjertel og forhøre seg om symptomer og sykehistorikk, er å få tatt en ultralyd for å være sikker på at det ikke er en svulst som er årsaken til det forhøyede stoffskiftet. Forhøyet stoffskifte og neo-Mercazole Innsendt spørsmål ­HAR hatt 2-vanskelige år med lite søvn, harde hjerteslag, fysisk og psykisk uro og rask puls noe som føler at jeg går i høy-gir. Viktig: Du må ta blodprøver (FT TSH) hos fastlegen hver 3. Dersom du ikke har symptomer, normal tyroxin og lett forhøyet TSH kalles det subklinisk hypothyreose. Du må da starte behandling med skjoldbruskkjertelhormon (Levaxin).


FT4) er innenfor normalområdet. I en stor under­søkelse i Nord-Trøndelag fant man at av kvinnene og av mennene hadde en gang fått påvist høyt stoffskifte. I mange år var operativ fjerning av skjoldbruskkjertelen eneste behandling av høyt stoffskifte. Goitrogener kan føre til struma (goiter) og dermed redusert funksjon i skjoldkjertelen.


Forhøyet stoffskifte

Det er altså ikke gunstig for mennesker med lavt stoffskifte , men derimot gunstig for dem med høyt, å spise store mengder av disse matvarene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg