torsdag 7. august 2014

Spedbarn og mat

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. De praktiske rådene om spedbarnsmat bygger på Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring. Det finnes en informasjonsbrosjyre som kan gis ut sammen med vitamin D-dråpene.


Helsestasjonen bestiller dråpene kostnadsfritt. Først publisert: 01.

Mat og måltider for spedbarn. Sist faglig oppdatert: 01. Når barnet er fylt måneder bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken for å sikre stadig utvikling og vekst.


Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. På nettstedet barnE- mat vil informasjon om spiseutvikling, samspill i måltider, råd om alderstilpasset mat og oppskrifter på egnet mat presenteres lett tilgjengelig i korte filmer hver måned fra barnet er seks måneder til det fyller ett år.


E-lærings-programmet er i samsvar med helsemyndighetenes råd og anbefalinger om spedbarnsernæring.

Aminosyre-baserte morsmelkerstatninger er også et alternativ (eks. Neocate, Alfamino, Nutramigen Puramino). Mat for spedbarn : Lag den selv.


På tide å introdusere babyen for vanlig mat ? Her er inspirasjon til hva du kan lage selv, og tips til det aller første måltidet. I og med at man ikke kjenner produksjonsmetodene til alle produkter, bør spedbarn heller ikke gis varmebehandlet mat som inneholder honning. Sporene er ikke farlige for barn og voksne, men kan være det for spedbarn.


MAT OG MÅLTIDER FOR SPEDBARN Råd til deg som ammer Det nyfødte barnet bør selv få bestemme når det skal ammes (selv-regulering), men enkelte er så søvnige at de bør stimuleres til å die. Mat i størrelse med knyttneven til barnet er fint 9. Eksempler på mat som kan tilbys, og som fungerer bra for mange er brødskalker, skorper, grøtlapper, en brokkolikvast, kokte grønnsaker, moden pære, kokte eplebåter og moden avokado. Kjøtt kan gis som hakket kjøtt eller kjøttdeig i en tykk saus. Kolikk hos spedbarn. Babyer som har kolikk er ikke syke, men de gråter mye lengre enn babyer vanligvis gjør.


Det finnes ingen kur for kolikk, men her er noen råd du kan prøve som kanskje kan roe ned babyen. Ikke glem å forhåndsbestille mat til barna dine. Morsmelk er den naturlige mat for spedbarnet og tilfører barnet alle de næringsstoffer det trenger, forutsatt at moren har et alminnelig sunt kosthold.

Det anbefales at brystbarn for sikkerhets skyld får tran eller lignende vitaminpreparat, spesielt i vinterhalvåret for å sikre nok vitamin D. Mat som er spesielt produsert til barn under tre år, kaller vi for barnemat. Eksempler på barnemat er grøtpulver som skal blandes ut med vann for å bli spiseklart, middagsmat på glass eller fruktmos i beger. Barnemat er ikke kjeks eller yoghurt som markedsføres til barn i alle aldre. Refluks forekommer når delvis fordøyd mat gulpes opp fra magesekken.


En lukkemuskel nederst i spiserøret, ved overgangen til magesekken, stopper som regel maten fra å komme opp igjen. Hos spedbarn og små barn kan lukkemuskelen fungere dårlig fordi fordøyelsessystemet fremdeles er under utvikling. I løpet av det første leveåret skjer det nærmest en metamorfose fra det nyfødte barnet på kg (gjennomsnittsvekt i Norge) til et barn som kanskje allerede har begynt å reise seg, som kommuniserer med omgivelsene og har tredoblet sin vekt.


Spedbarn er barn i alderen 0–måneder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg