fredag 29. august 2014

Gravid og lavt stoffskifte

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Høyt eller lavt stoffskifte gravid. Overlege i Legemiddelverket, Sigurd Hortemo, forklarer at stoffskiftehormonet tyroksin styrer hastigheten på energiomsetningen i hele kroppen. Lavt stoffskifte , hypotyreose, når du er gravid , har en rekke mulige skadeeffekter og skal behandles.


Behandlingen er enkel og prognosen er god.

I tillegg kan lavt stoffskifte gi svangerskapsforgiftning, lav blodprosent hos fosteret, spontanabort, lav fødselsvekt og hjertesvikt hos fosteret. Gravide som får lavt stoffskifte under svangerskapet skal henvises til spesialist. Lav forbrenning og lavt stoffskifte - ikke det samme.


Et mye brukt uttrykk som ligner på lavt stoffskifte er lav forbrenning. De som har lav forbrenning vil ha lett for å legge på seg, men er vanligvis ellers friske. Det er to helt forskjellige ting. Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte.


Både operasjoner, stråling og enkelte legemidler kan skade skjoldbruskkjertelen.

Noen ganger er det nødvendig med tester for å utelukke årsaker til sykdommen. Enkelte kvinner får lavt stoffskifte etter fødselen, men stoffskiftet vil vanligvis normalisere seg igjen etter en tid. At man har lavt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen produserer for lite stoffskiftehormon thyroxin, som igjen regulerer veksthastigheten og oksygenforbruket i kroppen.


Mild jodmangel forekommer også i Norge. Skjoldkjertelen er normal, men man får i seg for lite jod til produksjon av tyroksin og stoffskiftet blir lavt. Mest utsatt er de som ikke bruker melkeprodukter, og gravide og ammende kvinner, som har høyere jodbehov enn ellers. Disse personene kan ha litt for lavt stoffskifte i årevis. Høyt stoffskifte (hypertyreose) Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen.


Dette fører til at alle cellene i kroppen går på ”høygir”. Dersom man har høyt stoffskifte – Graves sykdom og ønsker å bli gravid , er det også svært viktig at stoffskiftet ligger fint før graviditet. Man ønsker å bruke minst mulig av medisiner – helst ingen, i disse ukene.


Jeg har også lavt stoffskifte. Det viktigste med lavt stoffskifte og graviditet er å måle TSHen tidlig, slik at en kan justere opp dosen med levaxin tidlig. Billig, sikker og rask graviditetstest.


Kjøp nå, test deg hjemme. Vanlige symptomer ved lavt stoffskifte Skjoldbruskkjertelen, thyroidea, er en sentral kjertel når det gjelder helse for alle pattedyr.

Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring. Er det farlig med for lavt stoffskifte under graviditeten? Et STORT sjokk,men lykkelig. Jeg er også gravid og har lavt stoffskifte. Ved sist måling, for to uker siden, var TSH på 2. Fikk telefon fra fastlegen en uke etter blodprøven, hvor han ba meg øke dosseringen med.


Har ny time hos ham på mandag, for første svangerskapskontroll, og tar ny prøver da. Det kan være vanskeligere å bli gravid og å holde på spira, hvis ikke det er under kontroll, for meg som tar levaxin nå, så er verdiene mine fine og jeg hadde ikke noe problem med å bli gravid. En del opplever at stoffskiftet er endret etter fødselen. At man kjenner seg mye trettere enn tidligere eller er ganske gira. Og har masse erfaringer på høye og lave doser og hele pakken!


Sist jeg ble gravid år siden tok jeg 150mg levaxin, og hadde null problemer med p bli gravid eller under svangerskapet! Det aller vanligste ved lavt stoffskifte i svangerskap (om man blir gravid , og ikke mister) er at fosterveksten kan bli noe lavere enn normalt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg