torsdag 14. august 2014

Hvordan få anoreksi

Forskning viser at samtalebehandling (psykoterapi og kognitiv terapi) kan ha god effekt i behandling av anoreksi. I terapi ser man på hvordan tanker og forestillinger påvirker både symptomer og atferd. Du vil få kostholdsråd som hjelper deg å gå opp i vekt på en kontrollert måte.


Noen vil også trenge vitamin- og mineraltilskudd. Anoreksi – råd til pårørende. Det er utfordrende å være pårørende til eller nær venn av en med anoreksi.

Du bekymrer deg og føler deg hjelpeløs når den du er glad i sulter seg syk. Sykdommen går sjelden over av seg selv, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli helt frisk. De som er rammet av anoreksi , slutter nesten helt å spise.


Samtidig fortsetter personen å trene veldig mye, alt for å gå fort ned i vekt. Typisk for mange med anoreksi er at man benekter at man har et problem, ofte fordi man ikke erkjenner det selv med en gang, eller ser på det hele som en uskyldig slankekur. I tillegg til å bli alfor magre kan man selv som jente få kraftig hårvekst også i ansiktet. Ut fra hva du beskriver om vekten og høyden din ligger du midt i normalområdet for vekt i din aldersgruppe.


Det er individuelt hvordan vekten varierer fra dag til dag, og for mange er det normalt at den svinger slik du beskriver.

Spiseforstyrrelser - hvordan bør behandlingen organiseres? For å bli bedre av anoreksi er det viktig å få profesjonell hjelp. Symptomer på angst kan være til stede før man får. Vi trenger økt kompetanse på hvordan møte problematikken, mener spesialist i klinisk psykologi,.


Hvordan det er å leve med anoreksi. Disse har egentlig den begrensende typen anoreksi. Overspisingstypen likner på mange måter på bulimi. Omkring halvparten av de med anoreksi vil før eller senere få overspisingstypen. Hvis du har anoreksi , kan det være tøft å snakke med en lege om det, selv om du kjenner og stoler på legen.


SVAR: Hei Takk for at du skriver inn til ung. Du lurer nå på hvordan du skal få bort tankene om anoreksi. Det er likevel viktig å søke hjelp selv om personen har hatt anoreksi i flere år. Jo lengre man sulter seg, desto mer helseskadelig er det. Marianne Hatle forteller at jenter med anoreksi ofte har en litt engstelig og perfeksjonistisk personlighet.


Noen ganger er det jenter som gjør alt de kan for å døyve vonde følelser. Mange med sykdommen opplever ikke selv at de har en spiseforstyrrelse, noe som gjør det vanskelig å få pålitelige tall for forekomsten av anoreksi. Det kommer an på hvordan du definerer frisk og hvilken gruppe du undersøker.


I en oppsummeringsstudie som jeg gjengir i boka, anslås det at cirka halvparten av de som har spiseforstyrrelser, blir friske, men jeg skulle ønske at man fikk til enda litt mer.

Hvis prosent ikke blir friskere i det hele tatt, slik oppsummerings­studien tyder på, er det dramatisk. Man kan ha begge typene på ulike tidspunkt i sykdommen. Anoriksi bulimisk type likner på mange måter på bulimi, rundt halvparten av de med anoreksi vil før eller siden få bulimisk type.


Restriktiv anoreksi innebærer at man begrenser maten man spiser og kaster ikke opp igjen det man har spist. Hva skal jeg gjøre for ikke å få anoreksi ? Personer med anoreksi , vanligvis unge tenåringsjenter, frata seg av mat og næringsstoffer, og kan utøve overdrevet for å gå ned i vekt. Har du anoreksi kan det være at du må legges inn på sykehus for å få tilført næring til å opprettholde kroppens funksjoner. Jeg syns at jeg er tjukk. Det kan virke vanskelig å bli frisk av en spiseforstyrrelse, og det kan ta tid.


Det er viktig å ha et godt nettverk, og noen som støtter i vanskelige perioder. Ikke gi opp håpet, det er mulig å bli frisk. Du kan også ha nytte av å snakke med noen om dine bekymringer. Legen din kan sette deg i kontakt med en lokal støttegruppe for mennesker med spiseforstyrrelser og deres familier.


I slike grupper kan du få råd om hvordan mestre det å være nær pårørende til noen med spiseforstyrrelse. Bulimi, anoreksi og andre spiseforstyrrelser skyldes både arv og miljø. Flere kvinner enn menn rammes.


Mange med anoreksi knytter sterkt selvfølelse til vekt og utseende og de fleste som har anoreksi har en intens frykt for å legge på seg og føler at kroppen er stor og tykk, til tross for undervekt. En ganske vanlig misforståelse er at man utvikler anoreksi fordi man selv velger det. Det vil si at utviklingen av sykdommen er et bevisst valg.


Men velger man virkelig å få en så skadelig, og noen ganger dødelig sykdom? Like lite som depresjon, angst eller andre psykiske lidelser er selvvalgt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg