onsdag 27. august 2014

Hva er glutenallergi

All informasjon på NHI. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Gluten gjør det mulig for gjærbakst å heve seg fordi gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen. Gluten fungerer også som bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med.


Hvis du har problemer med mage og tarm, er det første du bør gjøre å kontakte legen din, forteller Brochmann.

Det har nemlig svært lite for seg å synse rundt dette selv. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer. Føler du fremdeles at du ikke er blitt helt klok på hva gluten er ? Jeg er en jente på år som har gluten allergi.


Jeg har ikke fått vite noe om hva som skjer når jeg spiser gluten om det er farlig osv. Jeg spiser gluten hverdag for jeg klarer ikke å slutte. Får jeg valget mellom gluten fri mat og mat med gluten.


Så velgen jeg den med gluten. Markedet for glutenfri kost øker i alle lan og den aller største andelen av denne maten spises ikke av cøliakere, men av glutensensitive.

Det er sannsynlig ikke veldig mye overlapp mellom gruppene. Les mer om hvordan gluten fungerer her. Mange, mange matvarer, faktisk de fleste matvarer (som du snart vil oppdage) inneholder ikke gluten og er helt trygge!


Det tar en stund å lære hva som er hva , og selv føler jeg at jeg kan spise en million flere matvarer nå enn da jeg først ble diagnostisert. Jeg har mer kunnskap nå, og verden åpner seg etterhvert som jeg lærer. Vi vet lite om hvorfor noen begynner å reagere på gluten og får cøliaki, men vi vet at både arv og miljø spiller en rolle. Sykdommen kan oppstå i alle aldre, og er mer vanlig blant kvinner enn blant menn.


Hos mange oppdages sykdommen sent, slik at de kan ha hatt plager i mange år før de har funnet årsaken. Ved cøliaki er det en høy forekost av IgA og IgG antistoffer. Disse autoantistoffene har en høy sykdomsspesifisitet og er grunnlaget for blodprøver som tas med mistanke om cøliaki. Ettersom cøliaki ofte gir uklare og vage plager, er det ikke alltid like lett å stille diagnosen.


Det er flere andre tilstander som kan gi de samme symptomene, og ofte blir det gjort en rekke undersøkelser før man finner ut at det er nettopp cøliaki som er årsaken. Matvareintoleranse kan gi mange av de samme symptomene som cøliaki. Dette er vanligvis hvete, rug og korn.


Disse antistoffene kan gi ganske kraftige reaksjoner. Enkelte reagerer så kraftig at de får det som kalles anafylaktisk sjokk, noe som kan være livstruende. Symptomer på glutenallergi. Både barn og voksne kan lide av glutenallergi.


Spesielt finnes gluten i korntypene: Hvete, bygg og rug.

Cøliaki ( glutenallergi ) Hva er cøliaki? Spørsmål som Kan jeg spise pizza? Hva gjør jeg på restaurant? Da et glutenfritt kosthold er nøkkelen til velvære, dersom man er glutenintolerant, er det viktig å følge de rådene man får og sette seg inn i hva det innebærer å leve med glutenintoleranse.


Det er viktig å få frem at du kan ha en glutenintoleranse uten å ha cøliaki. Rikshospitalet som kunne avsløre at det ikke er gluten, men fruktaner (karbohydrat) i kornet som skaper problemer for denne gruppen pasienter. Andre forskere har funn som peker på at det er et annet protein i kornet (ATI) disse reagerer på, eller at det kan være en sammensetning av flere årsaker.


Det er mange som tenker tanken når magen gang på gang slår seg vrang - er det glutenallergi ? Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Når kroppen reagerer på gluten kan det oppstå skader og arrdannelser i tarmen, og det gjør at den ikke absorberer viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg