onsdag 6. august 2014

Smerter i bekkenet

Akutte smerter i bekkenet Akutte smerter i bekkenet er smerter som kommer plutselig og ofte forbundet med en konkret årsak. Det kan være vanskelig for den enkelte å avgjøre hvorvidt smertene stammer fra ryggen eller bekkenet. Det å ha vondt i bekkenet kan ofte linkes til svangerskap eller feilbelastning over lengre tid. Har du smerter i bekkenet ? De fleste tilfeller av bekkenløsninger eller låsninger kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser.


Her er noen eksempler som kan hjelpe deg mot smerter i bekkenet.

Vi ser ofte at pasienter er motiverte for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre. Hos Helsegruppen NEMUS kan du få hjelp med å finne årsaken og riktig behandling for diagnoser innen bekken, hofte og lyske. Piriformissyndromet oppstår der isjiasnerven passerer ut av bekkenet på siden av eller gjennom piriformismuskelen. Lidelsen oppstår oftest hos veltrente personer med kort, kraftig og dårlig uttøyd muskulatur, men den forekommer også hos ikke-idrettsutøvere.


Smerter i bekkenet er ganske vanlig og vi kan hjelpe deg med tverrfaglig behandling hos kiropraktor, fysioterapeut og massør. Når bekkenet ikke fungerer normalt kan dette forårsake smerter i setemuskulaturen, lysken, hoftene og stråling ut i bena. Nedsatt bevegelighet i hofteleddene forårsaker som regel smerter lokalt rundt hofteleddet og på innsiden eller utsiden av lårene.


Smertene kan skyldes flere ting som betennelse i prostata, bitestikler eller testikler.

Det kan også være muskulære smerter og spenninger i bekkenbunnen og lysker, eller i nedre del korsryggen. En sjelden gang kan det være alvorlig sykdom som prostatakreft eller blærekreft som ligger bak. Undersøkelse hos urolog kan gi nødvendige svar. En ung dame oppsøkte oss på grunn av smerter i setemuskulaturen, lysken og i venstre hofte.


Hun hadde falt av hesten flere år tidligere og hadde etter dette gradvis blitt stivere og fått smerter. Legen hennes hadde rekvirert røntgen og henvist henne til fysikalsk behandling og opptrening uten at det hadde hjulpet. Det består av korsbenet (os sacrum) og de to hoftebena (ossa coxae). Sammen danner de feste for muskler som beveger kroppen og underekstremitetene, og for vev som omslutter urin- og kjønnsorganene, samt endetarmen.


Normalt er de ulike beina føyd tett sammen, og det er liten bevegelighet mellom dem. Bekkenet består av flere bein. Ved graviditet blir sammenføyningene påvirket av svangerskapshormoner, som gjør at de blir mer føyelige. Dette er en naturlig prosess som klargjør bekkenet for den forestående fødselen. Har hatt en del smerter i bekken og korsrygg den senere ti smerte inni rektum og ner i sittbenet på begge sider.


Har vert til koloskopi, gastroskopi, div blodprøver bl. Ct kolon, ganger ct abdomen og ct bekken med og uten kontrast. Ct thorax m kontrast Alt ok.


Og vert plaget innimellom av trykk i leverregionen.

Leddene mellom korsbeinet og bekkenet kalles bekkenleddet eller iliosacralleddet. I disse leddene er det svært liten bevegelse, men leddene er ofte kilden til smerte i bekken, setet, lyske , lår og i enkelte tilfeller kan smerten stråle helt ned til ankelen. En del får smerter og stivhet i nakken og kan derfor få hodepine. Det er vanlig at man har smerter langsmed skulderbladene og i skuldrene.


Dette kan igjen gi prikking eller en nummen følelse i armene, og det kan være vondt å trekke pusten dypt. Mange opplever mye stivhet og smerter i øvre del av ryggraden, den delen som kalles brystryggen. Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter. De kan føle smerte før, under og etter vannlating. Kvinnelige pasienter rapporterer smerter mellom skjeden og endetarmen, mens mannlige pasienter kan oppleve smerte mellom pungen og endetarmen.


Smertene fra bekkeregionen stammer oftest fra bekkenleddene, som kan være betente eller ha låsninger (bekkenleddsyndrom). Veldig mange gravide opplever å få smerter i bekkenet ! Både bekkenlåsning og bekkenløsning kan gi smerter. Dette er også en av de vanligste årsakene til at yrkesaktive gravide blir sykmeldt gjennom svangerskapet. Ved hjelp av gode råd og riktig behandling vil sykmelding kunne reduseres og i beste fall unngås. Jeg kan fastslå at smerter ikke er ‘relatert til overgangsalder’.


Det at du merker relasjon til menstruasjonssyklus med smerter ved eggløsning og ved menstruasjon, kan føre tanken hen på om det kan være endometriose (livmorslimhinne som er lokalisert utenfor livmoren), evt varianten adenomyose hvor livmorslimhinne finne i livmormuskelen. Smerter i hofter og bekken kan også komme av betennelse fra muskler, sener eller leddbånd. Betennelsen vil skape irritasjon, og smerter , som gjerne kan spre seg nedover til setemuskulatur, lysken og hoftene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg