fredag 22. august 2014

Søvn og barn

Barn som får mareritt eller går mye i søvne , vil vanligvis vokse av seg disse problemene ved tiårsalder. Søvnmangel kan gi barn med epilepsi økt anfallstendens. Dersom du lurer på hva som er anbefalt søvnlengde for barn og unge, kan du se her.


Som oftest merker foreldrene det om barnet får for lite søvn. Søvn har betydning for barnas utvikling, men det er også viktig at foreldrene er uthvilte og har overskudd til å dekke barnas behov om dagen. Prioriter hvile og søvn. Underskudd på søvn kan fort gå ut over humøret og samarbeidet mellom.


Mange barn legger seg for sent, ifølge søvnekspert Karin Naphaug. Her er oppskriften for hvordan både du og barna kan få mer søvn. Søvn er livsviktig for god helse og utvikling både hos barn og voksne, og her trengs en større innsats, påpeker forskeren. Slinning mener fagpersoner ikke bare kan basere rådene sine på klinisk erfaring ei heller på enkeltstudier.


Søvn og barn

Men søvnregistreringer hos barn og unge er ikke like konsistente som hos voksne. Symptomene ved mani hos barn og unge er overlappende med symptomene på hyperkinetisk forstyrrelse, atferdsforstyrrelser, angstlidelser og rusmisbruk. Personer med bipolare lidelser ser ut til å være genetisk sårbare når det gjelder søvn og døgnrytme. Barn som ikke har lært det, kan våkne opp og trenge hjelp for å sovne. Nå kan foreldre starte med å innarbeide gode søvnvaner for barnet, og skille mellom søvn på dagen og natten.


Barn med faste leggeritualer, sover til time lenger enn barn som ikke har faste rutiner om kvelden. Det skriver Eli Sørensen, overlege og spesialist i barne - og ungdomspsykiatri ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland universitetssykehus, i artikkelen Barn og søvn fra fødsel til pubertet. Behovet for søvn varierer fra barn til barn og det er ikke alltid lett å vite om barnet får nok søvn.


Søvn og barn

Våkner barnet spontant til forventet tid om morgenen? Barn lærer raskt og takler forandringer langt bedre enn vi voksne. Virker barnet søvnig eller overtrøtt på dagtid? Det er klart at et barn vil protestere når du plutselig bestemmer deg for å slutte med byssing eller mating til det sovner, men det vil ikke ta lange tiden før barnet forstår at det vil bli endringer, forteller Lorentzen.


De trenger litt over timer søvn per natt. Ellers er hovedregelen at voksne trenger ½ til timer søvn. For barn : 8-åringer skal legge seg kl.


Søvn og barn

Les mer om barn og søvn i Hanne S. Finsta sin bestselgende bok “Ditt smarte barn – slik hjelper du barnet å lære”. I denne boka forteller Finstad hvordan barnas hjerne fungerer og utvikler seg, og om hvilke grep du kan ta for å stimulere ditt barns hjerne på riktig måte. Hos større barn kan smerter oppstå som følge av feilbelastning, overbelastning eller skader. Det er er viktig å forsøke å finne ut av hvor og hvorfor barnet har vondt og fjerne årsaken, for å sikre god trivsel, søvn , og dermed utvikling.


Det fokuseres ofte på at barn får for lite søvn , og at foreldre må bli flinkere til å legge dem tidligere. Det stemmer nok, men det er viktig å huske på at alle barn er forskjellige, og. Risikoen for overvekt og fedme hos barn og ungdom ser også ut til å øke selv ved bare litt for lite søvn over tid. Mange av barna og ungdommene med søvnforstyrrelser har psykososiale problemer – emosjonelle vansker, atferdsforstyrrelser og et vanskelig forhold til jevnaldrende, foreldre og skole.


Barnets søvn styrer nemlig i stor grad foreldrenes søvn. God søvnrytme og leggerutiner er derfor svært viktig. Menneskers søvnbehov er like individuelt som menneskene selv. Angitte søvnbehov er derfor bare veiledende, og det vil bare gi bekymringer om du prøver å forandre søvnen til et aktivt barn som i utgangspunktet ikke behøver mye.


Dette klarer barn bedre enn voksne som får smellen på etterskudd. Barn er for eksempel bedre til å håndtere jetlag enn voksne, for de sover når de trenger det, mener Naphaug. Hvis du lurer på hvor mye søvn barnet ditt trenger i løpet av et døgn, råder Naphaug deg til å føre søvnlogg.


Foreldrene bør han noen rammer, eksempelvis leggetid før klokka 24. Derfra kan man finne fram til et tidspunkt, gå i dialog med hver enkelt og snakke om hvordan søvnen påvirker skole og fritid. For noen kan sene treninger redusere søvntiden, for andre er mobilbruk hovedproblemet.


Ta de unge på alvor og vær interessert. Faglig veileder for barne - og ungdomspsykiatri Del 1: Diagnostikk og utredning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg