mandag 25. august 2014

For høyt stoffskifte

Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på ”høygir”. Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen. Symptomene kan blant annet inkludere hjertebank, nervøsitet, tretthet, vekttap, svetting og stirrende blikk.


Likevel er høyt stoffskifte ikke en uvanlig tilstand – cirka tre prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har den. Ved lavt stoffskifte går alt tregt, ved høyt stoffskifte går ting for fort, sier lege ved Balderklinikken, Lars Omdal til KK.

Det fører til symptomer som nervøsitet, hjertebank, skjelvinger, varmefølelse med økt tendens til å svette, vekttap med økt appetitt, hyppigere avføring og vannlating, irritabilitet og søvnvansker. Sykdommen er også kjent som hypertyreoidisme eller tyreotoksikose. Disse tilstandene skyldes at skjoldbruskkjertelen produserer enten for mye eller for lite hormon. Hva er høyt stoffskifte ? Det er en tilstand hvor skjoldkjertelen danner for mye av det ene eller begge stoffskiftehormonene tyroksin (T 4) og trijodtyronin (T 3). Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes.


En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose ( høyt stoffskifte ) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte ) livslang behandling. Les også: Studie: Besteforeldre viktige for unges mentale helse. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv.

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Norway Shop, den offisielle butikken for gensere fra Dale.


Kjøp ullgensere for men, norske luer og merino ul gensere for damer og men. Kjøp fôr i metermål og se det store utvalget vi har til prosjektet ditt. Når det gjelder lavt stoffskifte , vet vi mindre om hvilken betydning stress har.


Her kommer symptomene gjerne snikende over en lang periode, kanskje flere år, og det er vanskeligere å identifisere hva som ligger bak. Stoffskifteforbundet er en frivillig interesseorganisasjon for personer med sykdommer i skjoldbruskkjertelen og deres nærmeste. For å avgjøre hvilken form for for høyt stoffskifte du har, vil det ofte være nødvendig med en eller flere billeddiagnostiske undersøkelser, thyreoideascintigrafi og ultralydundersøkelse. Hvordan behandles for høyt stoffskifte ? For høyt stoffskifte kan som regel både undersøkes og behandles uten at det er behov for innleggelse.


Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte. Både operasjoner, stråling og enkelte legemidler kan skade skjoldbruskkjertelen. Noen ganger er det nødvendig med tester for å utelukke årsaker til sykdommen. Enkelte kvinner får lavt stoffskifte etter fødselen, men stoffskiftet vil vanligvis normalisere seg igjen etter en tid.


Denne overflødige hormonproduksjonen forårsaker et høyt stoffskifte i kroppen, som kan resultere i vektnedgang og tap av muskelmasse. Både om du blir behandlet for lavt eller høyt stoffskifte kan det ta tid å lande på riktig dose medisiner, noe som kan føre til at legen øker eller senker dosen over tid frem til man er fornøyd med blodverdier og symptombilde. Dersom en frisk skjoldbruskkjertel får mer TSH vil den øke produksjonen av stoffskiftehormoner.


Illustrasjon som viser fettcellenes stoffskifte og insulinets rolle.

Fettceller lagrer fett i form av triglyserider. De dannes ved at cellene tar opp fettsyrer fra fettstoffer i blodet og forener fettsyrene med glyserol som cellene har dannet fra glukose. Vanlige symptomer ved lavt stoffskifte Skjoldbruskkjertelen, thyroidea, er en sentral kjertel når det gjelder helse for alle pattedyr.


Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg