torsdag 10. januar 2019

Psykiske problemer

Psykiske lidelser og plager kan ramme de fleste. Dødsfall, vold eller en vanskelig arbeidssituasjon kan være årsaker til psykiske lidelser og plager. I denne artikkelen kan du lære om hva som skiller de ulike psykiske lidelsene fra hverandre. Alle har en psykisk helse, og den er det viktig å ta vare på.


Får man psykiske plager er det mange spørsmål som melder seg. Her finner du noen svar.

Samlebetegnelsen psykiske lidelser er svært omfattende, og dekker et vidt spekter av tilstander. Eksempler er alvorlig sykdom, vedvarende smerter, gledeløse og konfliktfylte parforhol slit og problemer i forbindelse med ansvaret for små barn, en skilsmisse, et utilfredsstillende studie- eller arbeidsmiljø, langvarig arbeidsløshet eller økonomiske problemer. Fastlegen kan henvise videre til psykolog eller psykiater, som er spesialister på psykiske lidelser.


Men de kan også overvinnes av alle! For noen er det imidlertid tungt å innrømme at man trenge hjelp for sine psykiske plager. Nyttårsaften har rekord i skader og psykiske problemer Legevakten har økt pågang på nyttårsaften enn vanlige lørdagsnetter. Ikke bare for øyeskader, men også forbrenninger, alkoholforgiftning og selvmordsforsøk øker kraftig på årets siste natt.


For eksempel er det flere med psykiske helseproblemer i grupper med lav inntekt og utdannelse. Utslagsgivende er også høyt alkoholforbruk.

For kvinner er fysisk inaktivitet forbundet med økt risiko for å utvikle større psykiske plager. Det er vanlig å skille mellom psykiske plager og psykiske lidelser. Alle mennesker vil fra tid til annen kunne ha slike plager, for eksempel engstelse eller søvnløshet.


I undersøkelsen blir åtte tenåringer dybdeintervjuet. Forskerne oppdaget at når faktorer som delte gener og familiemiljø ble tatt i betraktning, var mors angst under graviditet og seks måneder etter fødselen ikke lenger knyttet til psykiske problemer hos barna. Dette er i tråd med tidligere studier om sammenhengen mellom mors angst i tiden rundt fødsel og barns adferd.


Dersom du har en psykisk lidelse eller psykiske problemer av noe slag er det hjelp å få. Norges mest besøkte nettsider om psykisk helse. Målsetningen med nettsiden er å gjøre det enklere å lete etter psykisk hjelp, og å spre nyttig informasjon om psykiske vansker og tilgrensende områder. Tilbud til ansatte med psykiske helseproblemer.


NAV har noen tilbud som er direkte rettet mot ansatte som har psykiske helseproblemer. Som arbeidsgiver kan det være nyttig å være klar over de mest sentrale av deSenter for jobbmestring er et tilbud i noen fylker. Dette kan føre til sykmelding, at man faller ut av jobb eller har vanskeligheter med å komme inn i arbeidslivet. NAV har flere tilbud og tiltak for å hjelpe deg som har psykiske helseproblemer.


Noen av tilbudene kombinerer behandling med deltakelse i arbeidsrettete tiltak. Noen problemer er forbigående, andre er det ikke. Det er ingen eksakt oppskrift på hva foreldre skal gjøre og hvor skillet går mellom lettere og mer alvorlige problemer.


Omfanget av psykiske vansker er noe man ser over litt tid.

Les historien til Cecilie, som har vokst opp med en far som har både alkohol og psykiske problemer. Til den dagen en lærer så henne Utenpå virket hun glad og utadvendt, men innvendig herjet angsten og den dårlige selvtilliten. På videregående bekymret Cecilie Haugland seg for farens problemer. Men under prosent av familier med barn med psykiske problemer søker hjelp.


Dette kommer fram i undersøkelsen Tidlig trygg i Trondheim - et forskningsprosjekt som identifiserer risiko- og beskyttelsesfaktorer for utvikling av psykisk helse hos barn. I alvorlige tilfeller kan hjelpen komme hjem til familien. Nedenfor finner du lenker til informasjon om disse temaene: Depresjon Angst Selvskading Spiseforstyrrelser Psykose Schizofreni Bipolar lidelse Søk hjelp! Du har nå fått litt mer informasjon om psykiske lidelser.


Se også vedlagt artikkel om ungdom og psykisk helse. Selvmordstanker og selvskading er gjerne tegn på at man sliter og har det veldig vondt og vanskelig. BARN MED PSYKISKE PROBLEMER Da datteren fikk angst, ble mamma mental trener Maria var barnet som var redd det aller meste. Hun fryktet til og med andre barn.


Pasienter med psykiske problemer og lidelser Pasienter som er langtidsbrukere av benzodiazepiner eller benzodiazepinlignende hypnotika må slutte med disse legemidlene før de kan begynne med langtidsbehandling med opioider. Blant unge jenter er det en økning i andelen som rapporterer et høyt nivå av psykiske plager og som oppsøker helsetjenesten for sine plager. Forekomsten av psykiske plager er høyere blant innvandrere enn i den øvrige befolkningen, men det er store forskjeller avhengig av hvilket land de kommer fra. Disse lidelsene er blant de ledende årsakene til uførhet blant unge verden over og på tvers av kulturer.


Blant voksne og barn er av alle år tapt til uførhet grunnet i psykiske lidelser og rusmisbruk. Foreldrene gir uttrykk for at de opplever barnas problemer som skremmende, og de er usikre på hvordan de skal håndtere problemene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg