fredag 11. januar 2019

Antibiotika mot ørebetennelse

Antibiotika virker bakteriedrepende og forkorter sykdomsforløpet med omtrent én dag. De fleste blir frisk uten behandling. Når bør man bruke antibiotika mot ørebetennelse ? Barn bør få antibiotika ved et mer langtrukkent forløp, mistanke om komplikasjoner, eller dersom sekresjon fra øret varer i mer enn to døgn. Små barn og barn inntil skolealder er mest utsatt.


De aller fleste blir bra av seg selv etter noen dager, men det finnes tilfeller hvor man behandler betennelsen med antibiotika. Mange barn synes det hjelper å holde noe varmt mot det vonde øret, for eksempel en vaskeklut eller en varmeflaske. Bare pass på at barnet ikke brenner seg. Gi smertestillende som paracet og ibuprofen. Oppsøk lege hvis det ikke hjelper.


Gi antibiotika KUN hvis det er påvist at ørebetennelsen skyldes bakterier. Nesespray kan hjelpe mot trykket. Det menneskelige øret er et meget avansert instrument, derfor skal det også lite til før enn at noe blir galt med.


Antibiotikabehandling er nødvendig når legen har vurdert at du eller ditt barn har en bakterieinfeksjon som må behandles med antibiotika. Ved virusinfeksjon vil det ikke være nødvendig med antibiotikabehandling, da kroppen ofte behandler slike infeksjoner på egenhånd. Dyreeiere som ønsker eller krever slik behandling kjenner trolig ikke de negative sidene ved antibiotika behandling. Ved antibiotikabehandling blir snille og sensitive bakterier borte fra kroppen og øker overvekst av bakterier som er resistente mot antibiotika.


Ved bruk av antibiotika er fem dagers behandling vanligvis nok. Dette kalles antibiotikaresistens. Vanlig penicillin anbefales i Norge som førstevalg ved behandling av ørebetennelse. Etter at barnet har gjennomgått en akutt ørebetennelse bør du kontakte lege for å få kontrollert at det ikke er væske i mellomøret og at trommehinnen er grodd dersom den sprakk under infeksjonen.


Antibiotika mot ørebetennelse

Skyldes som regel en infeksjon av virus () eller bakterier (). En infeksjon av virus går som regel over av seg selv etter noen dager. Hvis det derimot er bakterier som er årsaken kan sykdommen vare lenger og også gi feber.


Hvis betennelsen skyldes streptokokker bør den behandles med antibiotika , vanligvis penicillin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg