tirsdag 22. januar 2019

Emfysem kols

Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. Ved normal pust kommer luften inn gjennom nesen, ned luftrøret og inn i de stadig trangere luftrørene vi kaller bronkier.


Emfysem kols

Bronkiene deler seg videre i bronkioler og til slutt kommer luften ned i bittesmå, tynne, skjøre poser som vi kaller alveoler. I alveolene utveksles oksygen og karbondioksid i blodet. Emfysem , lungesykdom karakterisert ved destruksjon av alveolevegger, sammenslåing av alveoler til større enheter og tap av elastiske fibre i lungevevet. KOLS , (kronisk obstruktiv lungesykdom), er en samlediagnose for emfysem , astma og kronisk bronkitt siden pasienten gjerne har mer eller mindre av alle disse tre diagnosene.


Det er stadig mer vanlig å si at pasienten har KOLS i stedet for å beskrive to eller tre av underdiagnosene. Det kan være aktuelt å gi disse pasientene oksygen. Det viser seg at mange eldre har litt emfysem , uten at de vet det. Litt emfysem kommer og går med alderen, slik som åreforkalkning.


Emfysem kols

Når vi snakker om emfysem , mener vi derfor at noen har såpass ødelagte lunger at de får plager av det. Den vanligste årsaken til emfysem er røyking. Røyking fører også til kronisk.


Kols , kronisk obstruktiv lungesykdom, samlebetegnelse på sykdommer i lunger og bronkier som medfører en vedvarende forsnevring av bronkiene, og som dermed begrenser luftstrømmens hastighet når man puster, særlig når man puster luften ut av lungene (ekspirasjon). Kols Emfysem Bronkitt Lungebetennelse Lungekreft Førstehjelpsøvelser Førstehjelpslenker. Astma har egen webside, klikk på lenka: Astmaanfall. Lenkene er kursivert og blir røde, når de berøres med musetasten! Eksterne lenker har kildeangivelse, mine egne lenker står uten det.


Emfysem kols

Emfysem innebærer at de normale lungeblærene ødelegges, lungevevet spises opp, og man får store blære-dannelser i lungene. Noen får emfysem fordi de mangler eller har lite av et spesielt protein, alfa-1-antitrypsin. Denne mangel-sykdommen er arvelig, men røyking framskynder sykdomsutviklingen. KOLS ) er en alvorlig åndedretts tilstand preget av skader på luftblærer i lungene kalles alveoler. De som er diagnostisert med emfysem har vanskeligheter med å puste, noe som resulterer i en nedsatt tilførsel av oksygen til kroppen, ifølge MedlinePlus.


Kols - kronisk obstruktiv lungesykdom. Kols skyldes vanligvis langvarig røyking, ved at slimhinnene i luftveiene blir betente over lang tid. Jo tidligere man oppdager kols , jo bedre er muligheten for å ta kontroll over sykdommen og påvirke sykdomsforløpet i positiv retning. Stadium er mild kols. Det kjennetegnes vanligvis, men ikke allti med kronisk hoste og slim fra lungene.


Under prosent av forventet lungekapasitet. Kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) er en sykdom som kjennetegnes ved at lungefunksjonen er varig nedsatt fordi luftveiene er blitt trange. Dette medfører at det er tungt å puste. Kols blir ofte brukt som en fellesbetegnelse på kronisk obstruktiv bronkitt og emfysem. Lungesvinn ( emfysem ) ligner på astma, men forekommer nesten bare hos voksne.


Sykdommen innebærer at selve lungevevet rett og slett løses opp og forsvinner. Emfysem er inkludert i en gruppe sykdommer som kalles kronisk obstruktiv lungesykdom eller KOLS (lunge refererer til lungene). Emfysem kalles en hindrende lungesykdom fordi luftstrømmen ved utpust bremses eller stoppes fordi overoppblåste alveoler ikke bytter ut gasser når en person puster på grunn av liten eller ingen bevegelse av gasser. Ved emfysem er de små alveolene skadet. Lungene mister elastisiteten og det blir vanskelig å puste.


Når passasjen av oksygen til blodet blir dårlig oppstår oksygenmangel. Den dominerende grunnen til KOLS er røyking. Nærmere av alle som får KOLS er, eller har vært, røykere i lengre tid. KOLS er en samlebetegnelse på lungesykdom med kronisk bronkitt og emfysem. Ved KOLS har pasienten en kronisk obstruktiv luftveisobstruksjon som ikke er reversibel.


Astmatikere kan altså bli bedre og ha lange perioder der man er helt frisk. KOLS : De vanligste årsakene til KOLS er kronisk obstruktiv bronkitt og emfysem. Steroider i pilleform For personer som har en moderat eller alvorlig akutt forverring, kan en kort periode med kortikosteroider hindre ytterligere forverring av KOLS.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg