onsdag 16. januar 2019

Laktose intoleranse

Laktoseintoleranse kan være plagsomt og forvirrende. En gjennomgående misforståelse er at man blir nødt til å kutte ut alt av meieriprodukter. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Det skilles mellom primær laktoseintoleranse som er en arvelig betinget enzymdefekt, og sekundær laktoseintoleranse , som er forbigående svekket laktaseaktivitet forårsaket av annen sykdom i tarmen.


Ulike betegnelser brukes på tilstanden.

Du vil møte betegnelser som melkeintoleranse, laktoseintoleranse , laktasemangel, laktosemalabsorpsjon. Sekundær laktoseintoleranse er som regel forbigående, så når den opprinnelige tilstanden eller sykdommen er behandlet vil laktoseintoleransen forsvinne. Genetisk laktoseintoleranse er en tredje og svært sjelden form for laktoseintoleranse. Den innebærer fullstendig mangel av laktase fra fødselen av, slik man heller ikke tåler morsmelk.


Vanlige symptomer er oppblåsthet, luftplager og vandig diaré som kan variere fra lite plagsomme til sterke. Ved laktoseintoleranse er evnen til å spalte melkesukkeret, slik at det kan tas opp i tarmen, nedsatt. Vi skiller mellom primær, sekundær og medfødt laktoseintoleranse : Primær laktoseintoleranse er arvelig og medfører redusert laktaseaktivitet. Det finnes tre typer laktoseintoleranse.


Ved Primær laktoseintoleranse fødes barnet med normal laktaseaktivitet i tarm, men ettersom barnet blir større synker enzymaktiviteten gradvis inntil nivået blir så lavt til at melkesukkeret ikke lenger absorberes skikkelig.

Man får da symptomer på laktoseintoleranse. De fleste med laktoseintoleranse kan drikke ca. Hva kan jeg spise når jeg har laktoseintoleranse ? Har du laktoseintoleranse er det ikke nødvendig med et melkefritt kosthold.


Tarmens evne til å bryte ned laktose er nedsatt, noe som skyldes lav konsentrasjon av enzymet laktase som er ansvarlig for denne nedbrytningen. Toleransenivået for laktose varierer fra person til person. Mange kan tåle små mengder melk. Melkeproteinallergi og laktoseintoleranse er to ulike måter å ikke tåle melk på og må ikke forveksles. Typiske symptomer er oppblåsthet, luftplager, kvalme og diaré.


Tilstanden er en vanlig årsak til at større barn og voksne ikke tåler melk. Laktose finnes kun i melkeprodukter og blandingsprodukter som er tilsatt melkeingredienser. Produkter som inneholder melk som mindre ingrediens, gir sjelden symptomer ved laktoseintoleranse. Også andre sykdommer i tarmen kan gi sekundær laktoseintoleranse.


Annen sykdom, slik som for eksempel cøliaki, kan debutere med laktoseintoleranse. Hvor mye melk eller melkeprodukter en person med laktoseintoleranse tåler, vil variere. Det er mye laktose i morsmelk, slik at vi alle tåler laktose fra fødselen av, sier Glemminge Arnesen. Befolkninger som ikke har denne forandringen, eller mutasjonen, mister ifølge NHI laktaseaktiviteten i løpet av barndommen, og utviklder med det laktoseintoleranse.


Om det er mistanke om laktoseintoleranse hos barnet, bør det tas to prøver hos legen.

Den ene er cøliakiprøve og den andre er blodprøve for å sjekke om de har laktoseintoleranse , sier Fossum. Da har man problemer med å fordøye laktosen i melken, og bør begrense inntaket av meieriprodukter. Dette er en vanlig årsak til at større barn og voksne ikke tåler melk, ifølge helsedirektoratet. Jeg har dessverre laktoseintoleranse , noe som betyr at jeg må bruke ganske mye ekstra penger på dyrere meieriprodukter. Drikker mye melk, men den laktosefrie melken er vesentlig dyrere enn vanlig melk.


Hos Vitusapotek og vitusapotek. Gassdannelse og diaré er de vanligste symptomene på laktoseintoleranse. Symptomer på laktoseintoleranse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg