onsdag 16. januar 2019

Vaksine mot vannkopper

Vaksiner mot varicella og herpes zoster. Både vaksine mot varicella og vaksine mot herpes zoster består av levende, svekket Varicella-zoster­virus (Oka-stamme) dyrket i humane diploide celler i kultur. Søk råd om du bør vaksineres mot vannkopper hos helsepersonell.


Vaksine mot vannkopper

Fordi vannkopper er veldig smittsomt, har flyselskapene rett til å nekte alle passasjerer med vannkopper å reise. Du kan vaksinere barna mot vannkopper , men du må betale selv. USA har hatt vannkoppvaksinen i vaksineprogrammet i over år, mens Norge fortsatt er avventende.


Selv om vannkopper ofte er ufarlig, kan det føre til alvorlig sykdom. I USA for eksempel, er vannkoppvaksine en del av vaksineprogrammet. Jeg synes absolutt at vi bør inkludere vaksine mot vannkopper her i Norge, sier Nina Bryhn, svarlege hos Lommelegen. Det er det ikke i Norge. Ja, det finnes vaksine mot vannkopper.


Vaksine mot vannkopper

Du spør om han kan vaksineres mot vannkopper selv om han har antistoffer mot vannkopper i blodet. Vannkopper skyldes viruset Varicella zoster. Sykdommen smitter ved dråpesmitte gjennom luften eller ved direkte berøring av væske fra utslettet. De fleste får vannkopper i løpet av barneårene. Men når vi treffer på vannkopper senere i livet, ser det ut til at det frisker opp immuniteten mot vannkopper og bidrar til at virusene holder seg i dvale.


Derfor er kontakt med vannkopper i voksen alder med på å beskytte oss mot helvetesild som voksne, forteller hun. Hvis du er vaksinert mot vannkopper eller har hatt vannkopper tidligere, er det ingen grunn til bekymring dersom du er gravid og kommer i kontakt med noen som har vannkopper. I motsatt fall bør du ta kontakt med lege raskt dersom du har vært utsatt for vannkoppesmitte. Skogflåttencefalitt. Enten ved behandling, hvis vi tror de har fått vannkopper , eller ved å vaksinere dem.


Hvorfor vaksinerer vi ikke alle barn? De antivirale medisinene fungerer bedre jo tidligere de tas, så det er viktig å kontakte lege raskt hvis du har nedsatt immunforsvar. Denne må tas før du blir gravid. Finnes det vaksine ? Personer med nedsatt immunforsvar kan derimot være aktuelle for vaksinering mot vannkopper.


Snakk med legen din om dette. Klassifisering: Frysetørret vaksine mot vannkopper (varicella), dyrket i kulturer av humane diploide celler. Hos barn måneder-år er serokonversjonsraten uker etter vaksinering etter dose.


Vaksine mot vannkopper

Dette året avgjør det svenske folkehelseinstituttet om en vaksine mot vannkopper bør inkluderes i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet. Synes det er utrolig merkelig (og ikke minst dobbeltmoralsk) at vi ikke har vannkopper vaksinen i vaksinasjonsprogrammet. Nei vannkopper er absolutt ikke ufarlig, opplegget med smittefester er forkastelig (og minst like på trynet som de som ellers ikke vaksinerer mot meslinger o.l). En gravid kvinne som er immun mot vannkopper , overfører sine forsvarsstoffer til fosteret. Dette fører til at fosteret er immunt ved fødselen i en viss periode.


Alle kvinner blir immune når de har hatt vannkopper tidligere. I Norge er det foreløpig ingen generell anbefaling om vannkoppvaksine og en slik vaksine er ikke en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Helvetesild skyldes reaktivering av vannkoppevirus i et nerve-ganglion, og gir utslett og kløe og brennende smerter, oftest ensidig, i hudområdet som forsynes fra gangliet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg