onsdag 9. januar 2019

Blodsukkeret

Vi tilfører kroppen glukose gjennom mat, og kroppen kan også produsere glucose selv. Vi måler blodsukkeret via blodprøver og det finnes både prøver som sier noe om blodsukkeret her og nå, og en prøve som kan måle blodsukker over tid. Vanligvis er andelen av sukker i blodet forholdsvis konstant, men stiger i en periode etter inntak av mat.


Når blodsukkernivået synker, føler man sult. Hvorfor behandle blodsukkeret ?

Når man har diabetes, og blodsukkeret er forhøyet, er det viktig at få en behandling, så blodsukkeret igjen blir så nært normalt som mulig. Det primære mål i behandlingen er simpelthen å holde blodsukkeret stabilt. Et nesten normalt blodsukker minsker risikoen betydelig for å utvikle andre sykdommer med.


Og det er opptaket av raske karbohydrater som får blodsukkeret til å stige drastisk. Som for eksempel godteri, kaker, brus, hvitt brød og hvit ris. Dette betyr igjen at det må produseres ekstra mye insulin for å omsette og senke blodsukkeret ditt igjen.


Insulin er en viktig brikke når det gjelder å passe på helsen din. Planten Stevia viser seg å kunne være et effektivt middel for type 2-diabetes.

Forskere har gjort en rekke undersøkelser på rotter, som viser at urten kan redusere blodsukkeret med prosent. Denm reduserer også blodtrykket og fettstoffer i blodet. Dessuten er den helt uten bivirkninger. Matinntak, alkohol, legemidler, trening og sykdom kan påvirke blodsukkeret ditt.


Det kan være nødvendig å måle blodsukkeret oftere i perioder, for eksempel hvis du er syk eller endrer livsstil. Nå har blodsukkeret blitt så høy at du har begynt med tabletter (Metformin), og du er nå redd for at du må begynne med insulin. Naturlig nok er du bekymret, og lurer nå på hvordan du kan få blodsukkeret ditt ned. Stress kan påvirke blodsukkeret og det er viktig at du snakker med legen din dersom du opplever stress ofte. Langvarig eller kronisk stress kan føre til økt insulinbehov og et høyere blodsukker, mens akutte stressituasjoner kan ha ulik effekt på insulinbehov og blodsukkeret avhengig av både situasjon og person.


Glukose er et helt essentielt næringsstof for kroppen. Mange fødevarer indeholder store kulhydratmolekyler, for eksempel stivelse i pasta og kartofler, som, når vi fordøjer maden, bliver nedbrudt i mindre komponenter, heriblandt glukose. Lavt blodsukker (hypoglykemi) er en tilstand som vanligvis forårsakes av for stor dose insulin ved diabetes type 1. Insulinbehandling og noen antidiabetika kan også gi lavt blodsukker ved diabetes type 2. Tilstanden krever rask behandling. Hos noen kan tidlig behandling føre til at blodsukkeret kommer tilbake til et normalt nivå.


Men risikoen for å utvikle diabetes type er høy ved prediabetes, særlig dersom du unnlater å gjøre noe for å snu utviklingen. En konfekt eller to vil dermed gi lite utslag på blodsukkeret når du spiser det som del av et målti mens de alene vil virke blodsukkerøkende, sier Gunn Helene Arsky.

En fastende prøve vil si at blodsukkeret blir målt om morgenen, og man skal ikke ha spist eller drukket siden kvelden før. Spiser en mat med grovt mel og mye fiber vil blodsukkeret stige saktere og det vil holde blodsukkeret oppe over lengre tid. Dette gir et bilde av det gjennomsnittlige blodsukkeret de siste 2-månedene. Dermed vil vi ikke bli så fort sultne igjen.


Det påvirkes av hvor mye og hva du spiser og drikker, fysisk aktivitet, stress, indre uro og søvn, skriver Sakariassen og Barhaughøgda. Blodsukkeret ditt er på en måte et speil på hvordan du lever.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg