torsdag 17. januar 2019

Gravide og reker

REKER , BLÅSKJELL OG KAMSKJELL I GRAVIDITETEN: Gravide kan spise nesten alt av skalldyr som reker , blåskjell, hummer, kreps og scampi, men enkelte typer fisk og skalldyr bør gravide holde seg unna. Matportalens redaksjon svarer ikke på enkelthenvendelser fra gravide , men lagrer henvendelser slik at de blir tatt med i vurderingen når kostrådene skal revideres. Har du spørsmål angående kosthold mens du er gravi må du ta kontakt med helsestasjon, jordmor eller fastlege. Sånn som jeg har forstått det kan du spise det som er kokt eller stekt.


Spekemat er ingen av delene så det bør man holde seg unna. Jeg tror også mange setter reker og kreps i samme kategori som sushi (sjømat som ikke er fisk) og derfor sier til deg at du ikke kan spise det. Men det er jo noe helt annet for sushi er rått, og det er jo derfor man ikke kan spise det. Jeg hadde dilla på reker og spiste det minst tre dager i uka da jeg var gravid.


Heldigvis er det ikke farlig. Men når det er sagt så var det jo sånn sett fint av han å si ifra, bare at han tok feil. Kunne jo være du stod der med spekemat og ikke visste. Er jo nok av de som ikke får med seg forskjellige ting. Mange av matvarene som nevnes nedenfor, er lite brukt i et normalt norsk kosthol og vil derfor bare gjelde en liten gruppe gravide.


Sannsynligheten for at fosteret tar skade av at moren spiser disse matvarene, er liten, men Mattilsynet anbefaler likevel gravide å følge rådene nedenfor. Bortsett fra folat (folinsyre) som alle gravide anbefales å ta både før de blir gravide og i svangerskapets første tre måneder, finnes det ingen generelle råd for bruk av kosttilskudd. Helsekort for gravide er et journaldokument for å sikre forsvarlig behandling, og understøttes av Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen.


Det er gjort mange studier som viser at gravide som spiser godt med fisk gir barna sine den beste starten i livet. Det er blitt målt fordeler som økt IQ hos barna og mindre ADH sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Kosthold for gravide.


Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes. Da hadde du nok ikke ville spist dem. Før var det vanlig å ikke spise reker under graviditet og amming pga allergier. Man trodde det gikk an å forebygge allergier ved å unnlate å spise en del mat i svangerskapet. Dette har blitt tilbakevist av nyere forskning.


Nå begynner jeg å spørre og grave vettu. Eller er dette bare hysteri? Er bedt på reker i morra. Gode alternativer er for eksempel tørket frukt og nøtter, knekkebrød med et tynt lag sjokoladepålegg eller syltetøy. Mange gravide sier de får mer lyst på noe søtt.


Du kan også lage en smoothie av frukt og bær. Statens næringsmiddeltilsyn har utviklet en informasjonsside på Internett hvor det blir listet opp matvarer gravide bør unngå. Bevissthet i forhold til matvarer kan forhindre at barnet får i seg skadelige bakterier, parasitter, miljøgifter eller andre uheldige stoffer.


Den trygge siden om svangerskap fødsel gravid gravide uke til uke termin jordmor spørsmål svar fødsel eggløsning assistert befruktning barnløshet bekkenløsning. Det florerer av mer eller mindre godt dokumenterte kostholdsrd for gravide. Reker og det hvite i krabbeklrne kan trygt spises. Fisk har en rekke gunstige effekter for bde mor og barn: Du forebygger fdselsdepresjoner med. Reker - Kan gravide spise pesto og reker ? Har egentlig ikke hørt at de ikke kan det.


Men skal på sommerfest i løpet av uken, og da blir reker servert. Kan jeg spise reker i lake? Har sett at noen skrev her inne at gravide burde holde seg unna reker og spesielt de som ikke er ferske. Tror kanskje det er når man ammer man skal være forsiktig med reker.


Fisk fra havet som gravide kan og bør spise ett par ganger i uken er som tidligere nevnt makrell, sei, ørret og laks samt torsk, lyr og andre hvitfisk. Bør gravide spise krabbe, reker , kamskjell og scampi? Krabben lever på bunnen og er veldig eksponert i forhold til forurensning. Faktisk er konsentrasjonen av miljøgifter så høy i brunmaten at barn, fruktbare kvinner, gravide og ammende frarådes å spise dette. Les mer hos Mattilsynet.


Klokjøtt fra krabben er derimot helt trygt å spise. Nivået av miljøgifter er mye lavere i det hvite kjøttet, liksom det er i hvit mager fisk sammenlignet med fet fisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg