tirsdag 15. januar 2019

Medisin mot urinsyregikt

Medisinsk behandling av urinsyregikt består dels av behandling av smerter ved anfall, dels av forebyggende behandling. Akutte leddsmerter kan behandles med NSAID (midler mot gikt og smerter), med binyrebarkhormon som ev. Urinsyregikt skyldes opphopning av urinsyre og utfelling av urinsyrekrystaller i ledd.


Dette gir betennelse med smerter, hevelse og varme. Det er som oftest stortåleddet som rammes, og sykdommen kalles da podagra eller Kaptein Voms sykdom. Les mer hos Apotek 1.

Hei, har urinsyregikt med smerter i begge føttene, har fått medisin av fastlege og merket noe bedring, men har fremdeles vondt i føttene, (litt lettere og ikke så mye som før medisin ) har de siste dagene veldige smerter i kjeven, (smertefullt å gape) kan det ha sammenheng med urinsyregikt ? Som oftest er det stortåleddet som rammes, og tilstanden kalles da podagra. Selve urinsyregikt -anfallet bør gå over innen ti dager. Noen får bare ett enkelt anfall i løpet av livet, men de fleste får tilbakefall, skriver helsenorge.


Har man først fått diagnosen urinsyregikt , så er det viktig å måle urinsyrenivået i blodet regelmessig i årene framover, sier Uhlig. Som hjelp mot urinsyregikt kan man spise kirsebær. Kirsebær har vært brukt i folkemedisinen mot gikt fra gammelt av.


Men det sies at det skal være effektivt mot urinsyregikt også. Vanligvis rammer urinsyregikt grunnleddet i stortåa.

Behandlingen er ofte suboptimal, fordi den er rettet mot det akutte anfallet og ikke mot langtidsresultater – hvor målet er å kurere sykdommen. Beskytter mot nye anfall. Dette er første gangen pasienter med vanlig urinsyregikt har blitt behandlet med denne kombinasjonen av månedlig oppfølging og eventuell intensivering av medikamenter.


Ikke bare påvirket behandlingen symptomer hos pasientene, men viste også at det er mulig å reversere avleiringen med urinsyre i vevet. Man forsøker nå å unngå disse andre begrepene, da de kun leder til forvirring. For århundrer siden ble sykdommen betegnet the disease of kings and king of diseases. Det er en betennelse i ledd som skyldes at krystaller av urinsyre felles ut i leddet. Lavest risiko med medisin og kirsebær.


Totalt fant forskerne at å spise kirsebær i en gitt to-dagers periode, var forbundet med prosent lavere risiko for urinsyregikt i den perioden, sammenlignet med å ikke spise kirsebær. I regnskogen i Amazonas har avokado ry for å hjelpe mot urinsyregikt. Det er ikke vitenskapelig bevist at det virker, men avokado smaker godt, og man kan gjerne spise litt ekstra av denne frukten hvis man har urinsyregikt. Betennelsesdempende medisin.


Dersom pasienten får anfall med urinsyregikt , kan dette som regel enkelt slås ned med betennelsesdempende medisin som kolkisin eller non-steroide anti-inflammatoriske medikamenter (NSAIDs), eller hvis manglende effekt av disse, gis kortison tabletter i relativt høy dose (evt. intra-artikulær injeksjon). Stoffet virker ved å hindre at betennelsesceller og urinsyrekrystaller samler seg i leddene. Kolkisin brukes for å lindre plagene ved et akutt anfall og for å forebygge urinsyregiktanfall.


Det kan være aktuelt å kombinere kolkisin med andre legemidler mot urinsyregikt. Påvisning av for høyt nivå av urinsyre i blodet og urinsyrekrystaller ved mikroskopisk undersøkelse av leddvæske er typiske undersøkelsesfunn. Podagra er det som vi på et mer folkelig språk kaller urinsyregikt.


Symptomer på podagra er sterke smerter som oftest opptrer i tærne.

Hvis du har lest tegneserien Knoll og Tott har du sikkert sett at kaptein Vom av og til sitter med bandasjert fot og plages med podagra uten medisin. Syreoverskuddet seponeres i sener og brusk lengst mulig unna indre organer. Ofte rammes først stortå-, kne- eller fingerled senere flere ledd i føtter, bein og hender.


Urinsyre kan også felles ut i urinveiene i form av nyrestein eller –grus. Podagra, også kalt urinsyregikt eller Kaptein Vom’s sykdom, er en tilstand der du får betennelse i ledd som skyldes at krystaller av urinsyre felles ut, utkrystalliserer seg, i leddet. På grunn av betennelsen blir leddet smertefullt, varmt, rødt og hovent. Profylakse mot urinsyregiktanfall ved oppstart av behandling med allopurinol og urikosuriske legemidler: 5µg (tablett) ganger daglig. Urinsyrekrystaller i vevene kan forårsake smerte, hevelse og varme i leddene.


Dette skjer gjerne i form av anfall som kommer og går.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg