torsdag 24. januar 2019

Nevrologisk sykdom

Noen av sykdommene er relativt vanlige, slik som migrene og andre former for hodepine, mens andre er svært sjeldne og kun forekommer hos noen få pasienter per år i Norge. Helsekrav er ikke oppfylt når nevrologisk sykdom , skade eller operative inngrep gir endret funksjon av det sentrale eller perifere nervesystem med svekket balanse, svekket koordinasjon, svekkede psykomotoriske funksjoner, svekkede kognitive funksjoner eller visuell neglekt og svekkelsen gir økt trafikksikkerhetsrisiko. Også enkelte muskelsykdommer hører til nevrologien.


Det finnes minst en nevrologisk avdeling i alle landets fylker, med unntak av Finnmark. Noen nevrologer arbeider i privatpraksis utenfor sykehus.

Enkelte nevrologer driver også med forskning på hjernens og det øvrige nervesystems sykdommer. Denne diagnosegruppen omfatter rehabilitering til pasienter med nevrologiske og nevromuskulære sykdommer , skader og tilstander som Multippel sklerose (MS), Cerebral parese (CP), Parkinson sykdom , epilepsi, Huntingtons sykdom (i tidlig sykdomsfase), følgetilstander etter poliomyelitt og til pasienter med ryggmargskade. Ulykker, sykdom og død kan gi mange tanker og spørsmål. Sykehusprestene er her for å møte pasienters, pårørendes og ansattes behov for samtale, sjelesorg, veiledning og kirkelige handlinger. Det stille rommet er åpent hele døgnet for stillhet, meditasjon og bønn, og er et all-religiøst rom.


Du finner det i underetasjen i H-bygget, til høyre ved trappen. Alzheimers sykdom er det mulig å gjøre noe me for eksempel høyt blodtrykk og over-vekt.

Det kan bremse utvikling av sykdommen. Likeledes kan mental og fysisk trening forsinke utviklin-gen. Mer detaljet fremgangmåte i hovedartikkel: Anamnese og symptomer ved nevrologisk sykdom. Debut av symptomer, hastighet for debut, varighet, variasjon.


I tillegg til å følge opp pasienter i disse sykdomskategoriene, innebærer nevrologifaget å avklare om pasienter med visse symptomer har en sykdom i nervesystemet eller ikke. En rekke slike symptomer er vanlige og ofte ufarlige, men kan representere alvorlig sykdom som krever rask innsats for å unngå alvorlig sykdom eller varige men. De to typene ALS er ikke to forskjellige sykdommer , men to ulike varianter av samme sykdom.


De som først får symptomer i form av talevansker vil oftest få svekkelse av muskler i armer og bein senere i sykdomsforløpet. Det er også vanlig at de som først merker symptomer i armer eller bein etter hvert får svekkelse i tunge og svelg. Hei, og takk for hyggelig tilbakemelding, det setter jeg pris på ! Og beklager at svaret ble ørlite granne forsinket. Nevrologi, læren om sykdommer i nervesystemet. Du er altså en forøvrig frisk kvinne på år, som de siste mnd har hatt noen symptomer fra føttene som du kun kjenner når du går, og forøvrig ingen andre symptomer eller tegn til sykdom.


Nedenfor ser du en klikkbar liste over sjeldne sykdommer. Klikk på en sykdom starter et søk i Helsebibliotekets søkemotor.

Takk for ditt brev. Det er beroligende at du har normal kraft ved nevrologisk undersøkelse. Vitamin D mangel kan også bidra til noen av disse plagene.


Det er viktig at legen undersøker deg på nytt dersom du føler deg syk. Det er bare på den måten vi kan vite for sikkert at du ikke feiler noe. Lær deg også FAST-regelen. Autoimmune sykdommer oppstår som følge av at kroppen feilaktig starter å produsere antistoff som angriper kroppens egne friske celler og vev - om igjen og om igjen.


Det finnes mer enn sykdommer som er av autoimmun karakter, mange av dem med overlappende symptomer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg