tirsdag 8. januar 2019

Prevensjon etter fødsel

Prevensjon etter fødsel

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene.


Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Prevensjon etter fødsel. Først av alt kan det være greit å fastslå at amming som prevensjon er mest brukt på verdensbasis, fordi ammingen begrenser barneflokken dersom mor ammer lenge.


Etter en fødsel kan man få mindre lyst på sex. Glidemiddel kan hjelpe mot tørr skjede. Se også råd om prevensjon , spiral og p-piller mens du ammer.


Prevensjon etter fødsel

Valg av prevensjon etter fødsel og graviditet. Hvis du nylig har født, kan sex være det siste du tenker på, men valg av prevensjon bør du faktisk tenke på umiddelbart. Vi droppet prevensjon etter fødsel. Vi hadde forøvrig fått sjanse for å klare det på egenhånd pga mannlig faktor, men det kan jo endre seg med tiden. Den sjansen tok vi.


Måtte likevel ha innsett før neste spire satt. Hva slags prevensjon som er riktig for deg, varierer med alder og livsfase. Les mer om ulike typer p-piller, kondomer og sterilisering her. Det anbefales å starte opp med prevensjon 6-uker etter fødsel , litt avhengig av hva slags prevensjon man velger. Det er jo rundt den tiden kvinnen vanligvis gjenopptar sitt seksualliv.


Så lenge menstruasjonen ikke har kommet tilbake etter fødsel blir ikke kvinnen gravi men hun vet ikke når den første eggløsningen skjer. Men det kommer også an på hvordan fødselen din var. Livmoren er mye tynnere etter fødsel , så leger er redd for at spiralen skal stikke hull, forteller legen.


En kobberspiral kan settes inn timer etter fødsel. Langtidsvirkende prevensjon er kjempefint for småbarnsmødre. Disse inneholder hormonet gestagen, som påvirker slimet i livmorhalsen og gjør det mindre gjennomtrengelig for sædceller. Minipillen er mindre sikker enn kombinasjonspillen, men fortsatt svært sikker, og brukes på samme måte, hver dag. Man kan begynne når som helst fra og med seks uker etter fødsel.


Prevensjon etter fødsel

Noen er seksuelt aktive raskt etter at de har født. Hos oss kan du bestille time for ultraly oppfølging i svangerskap, kontroll etter fødsel , prevensjon med mer. Hvilke tanker om prevansjon har dere etter fødsel ? Hva har dere brukt eller tenkt på å bruke? Vi kan jo ikke bruke p-piller når vi ammer visstnok.


Valgene av prevensjon bør tas før dere skal til kontroll hos legen. Det skjer som regel seks uker etter fødselen, på den såkalte seksukerskontrollen. Da er det nemlig vanlig at spørsmålet om prevensjon dukker opp. Og det kan være greit å ha tenkt gjennom de ulike alternativene på forhånd. Ammeperioden uten menstruasjon er en relativt sikker periode, men forutsetter fullamming, ingen menstruasjon og mindre enn seks mnd siden fødsel 1. Dersom ett av disse punktene ikke er tilfredsstilt avtar sikkerheten betydelig.


Livmorinnlegg (kobberspiral og hormonspiral) Livmorinnlegg, også kalt spiral, legges inn i livmorhulen. Spiralen kan settes inn i forbindelse med svangerskapsavbrudd. Innsetting av spiral etter fødsel må skje umiddelbart (innen timer) eller etter minst uker.


Bruk av hormonspiral. Tidligere anbefalte vi at kvinnen burde kjenne etter om spiraltrådene var på plass etter de første menstruasjonene. Kvinnens forplanting omfatter i tillegg også fødsel og amming. Så biologisk sett er hun fortsatt opptatt med å føre frem denne babyen, mens mannens kropp er klar til innsats for å fremskaffe nye barn. Kvinner fra andre kulturer forteller om regler for lang seksuell avholdenhet etter en fødsel - et halvt år er vanlig.


Disse prevensjonsmidlene kan kvinner som ikke ammer begynne med umiddelbart etter fødsel , mens kvinner som ammer bør vente seks uker. I tillegg kommer at kvinner som er utsatt for seksuelt overførbare sykdommer, f. Så på tross av resultatene fra denne studien, så er spiral fortsatt ikke et førstevalg når det gjelder prevensjon til unge jenter. Det første du må tenke på, er om du ønsker å begynne på prevensjon eller ikke. Velger du bort prevensjon er det en risiko for å bli gravid igjen, selv kort tid etter fødselen.


Husk at eggløsningen kommer før menstruasjonen og det er ikke sikkert du merker så mye til eggløsningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg