tirsdag 8. januar 2019

Rød flekk i huden

Hudkreft er ondartet svulst i huden. De tre vanligste formene for hudkreft er basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom og malignt melanom (føflekkreft). Disse tre krefttypene er sterkt assosiert med soleksponering: Enten total dose gjennom livet eller antall og alvorlighetsgrad på solforbrenninger.


Røde flekker på huden bør ikke føre til ubehag. Hvis de gjør vondt, klør eller plager deg på andre måter, bør du oppsøke lege.

Hvis det å berøre dem forårsaker blødninger, dra til en hudlege. Vær oppmerksom på farge og form. Misfarget hu utslett, akne og sår er blant tilstandene som kan bety noe annet enn først antatt. I tilfeller hvor jeg oppdager unormaliteter i huden , spesielt eksemtyper som ligger i groper og over føflekker, så sender jeg personen rett videre til en lege for nærmere undersøkelse.


Solpåvirkning av huden kan gi økt celledeling i huden. Dette begynner ofte som en rød flekk som skjeller noe. Vanligst er forstadier til hudkreft som kalles aktinisk keratose.

Det ses som røde skjellende flekker i huden. Når det utvikler seg videre dannes mer unormale celler i det øver hudlaget (Bowens disease). Det finnes ifølge Guldbakke flere typer basaliomer, og de deles inn i grupper etter utseende og vekstmønster. Vanlig basaliom begynner som en liten, rød utvekst i huden.


Den har ofte en skinnende overflate, og i blant kan man se synlige blodkar i hudforandringen. Pigment basaliom produserer pigmenter. Vi har alle føflekker i huden. De dannes i barneårene og opp i voksen alder. Etter hvert som man blir eldre, slutter man å utvikle nye føflekker, men får da i stedet aldersvorter og pigmentflekker i huden , som skyldes soleksponering, har Lommelegens spesialist på hudsykdommer, Kjetil Guldbakke, tidligere svart en leser.


Hvite flekker på huden kan også være forårsaket av hudsykdommer som eksem. Gibson, er MD lege og skribent for Mayo Clinic. Han sier at generelt en hvit flekk på huden er ikke en grunn til bekymring. Barn med allergi pleier å ha eksem eller astma.


Huden kan brekke med flere røde eller hvite flekker på torso, ben og armer. Milier: Milier er små hudcyster, som særlig rammer barhuden, og er som regel synlig fra fødsel av.

De ses som hvite små prikker under huden. Portvinsflekk: En Portvinsflekk (Port wine stain) er et medfødt fødselsmerke. Denne kan være noen centimeter i diameter, og opptrer ofte på øvre del av kroppen, overarmene eller halsen.


Etter to til fire uker kommer det et utbrudd med tallrike, lignende, men mindre, flekker. Skjemaet legger ved informasjon om din datamaskin. Dette er kun teknisk informasjon med tanke på support, og kan ikke spores tilbake til deg som person. Det går ofte måneder eller år fra de første tegn viser seg, ofte i form av et lite sår eller knute i huden , til pasienten går til lege.


Denne typen hudkreft vokser meget langsomt, og sprer seg ikke til andre deler av kroppen. Det er en fredelig form for kreft, som i de fleste tilfeller lett lar seg behandle, uten at det kommer tilbakefall. Ifølge hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen. Les også: Sjekk hva som gror på kroppen din.


Denne soppen har vi alle på huden , men den kan skape problemer særlig om sommeren. Bakgrunnen for dette er at den liker seg når det blir varmt og man blir litt svett. Har en åring som i en uke har hatt en rød flekk på låret. Den er ikke større enn en lillefingernegl og kjennes tørr ut.


Nå når han badet Kjente jeg at han hadde en enda mindre slik flekk bak på leggen, men den var mer hudfarget. Han virker ikke plaget av det og det klør ikke , sier han. Siden utslettet avblekes når du sitter fristes jeg til å tro at rødheten skyldes en vanlig rødme (squeezes når du setter deg), altså utvidede blodårer i huden , men kan også skyldes en rekke andre forhold (se nedenfor).


Jordbærhemangiom er en rød flekk bestående av et nøste utvidede blodårer under huden. Utslett med en rød ring som er blek i midten. Det dukker som regel opp i løpet av de første seks månedene og forsvinner etter noen år. Brune fødselsmerker forsvinner som oftest ikke med tiden.


De er vanligvis helt ufarlige i barneårene. Det er de røde prikkene mange av oss har i huden. Har du hørt om cherry angiomer før?


De kalles på fagspråket Campbell de Morgan spots, og på folkemunne kirsebærflekker. De er ikke farlige, men må skilles fra andre utvekster som kan forekomme i huden , sier Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, til KK. Det er vanlig at disse dukker i løpet av sommeren, spesielt etter soling. Hva forårsaker disse flekkene? De dukker opp noen ganger på ryggen og i ansiktet.


Det begynner som en liten rød flekk , som etter noen timer blir til en liten blemme med klart innhold. Etter et par dager danner det seg en skorpe som etter hvert faller av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg