tirsdag 11. september 2018

Stivkrampe vaksine

Når barnet går på 2. Stivkrampe er en farlig tilstand som i verste fall kan være. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. I tillegg vaksineres det etter spesielle regler ved sårskader.


Etter grunnvaksinasjonen er bortimot 1prosent av de vaksinerte beskyttet mot stivkrampe i år.

Bakterien er vanlig i jord og kommer inn i kroppen gjennom rifter og sår i huden. Fikk du virkelig bare stivkrampevaksine ? Det er vanlige er å oppdatere difteri, stivkrampe , kihkoste og polio når man først gjør en slik oppdatering, og av disse er det difteri- og kikhostekomponenten som kan gi bivirkninger, særlig i form av lokal ømfintlighet det sprøyten ble satt, men også allmennsymptomer, som du har hatt. Hva er årsaken til stivkrampe ? Bakterien lever der hvor det ikke er oksygen (anaerob), og den trives derfor godt i et sår med dødt kjøtt.


Infeksjonen oppstår som regel ved at et stort eller lite sår forurenses (kontamineres) med jord som inneholder denne bakterien. Selv om vaksiner er blant de legemidlene som gir færrest bivirkninger, kan både barn og voksne få uønskede reaksjoner etter vaksinasjon. Dersom du har fått grunnvaksinen bør du revaksineres hvert tiende år.

De fleste symptomene kommer innen et døgn, men noen kommer senere. Graviditet: Bruk kan vurderes i 3. For beskyttelseseffekt mot kikhoste hos spedbarn født av kvinner som er vaksinert i løpet av graviditeten, se SPC. Studiedata om bruk i 3. Dersom man går til legevakten med et infisert sår er det vanlig at man blir tilbudt stivkrampevaksine hvis det har gått mer enn år siden man satte vaksinen sist. Hvis man mistenker sykdom vil man normalt få satt antitoksin så fort som mulig, og man blir lagt inn på sykehus.


Men slik har det ikke vært tidligere, så mange trenger oppfriskningsvaksine flere år før det. Det er anbefalt at voksne og eldre som aldri tidligere har fått stivkrampevaksine , grunnvaksineres med tre doser. Til India trenger du vaksiner mot difteri, stivkrampe , polio og hepatitt A. De tre første varer i ti år, hepatitt A- vaksine varer i minst år (sannsynligvis resten av livet), etter andre dose.


Kontakt derfor alltid lege hvis du er bekymret. Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. NO: I disse dager er det mye fokus på vaksiner – noen mener de bør unngås og andre mener de er nødvendige. Eiere som har opplevd at hesten har blitt rammet av stivkrampe har ofte ikke sett noe sår hos hesten, eller trodd at såret var så lite at det ikke kunne utgjøre noen fare.


Leger anbefaler at du får tetanusvaksine hvert 10. Hvis såret er dypt eller skittent og din siste vaksine ble satt for mer enn år siden, vil legen som regel anbefale at du får en dose med stivkrampevaksine (boosterdose).

Ved reiser utenlands til steder hvor du bør vaksinere deg er det viktig at du tar kontakt med legen din eller en reiseklinikk senest måned før avreise. Les mer hos Apotek 1. Smitte med stivkrampebakterien kan oppstå dersom du får sår i huden som infiseres av jor sand eller dyreavføring. Dersom det er mer enn år siden forrige stivkrampevaskine, må du da straks få påfyll av vaksinen. Barnevaksinasjonsprogrammet er det anbefalte vaksinasjonsprogram for norske barn (og ungdommer) fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. Alle barn skal tilbys vaksinasjon etter programmet, men all vaksinasjon er frivillig.


Disse symptomene ta én til tre dager å løse på egen hånd. Som med de andre milde symptomer, er ingen lege nødvendig. Det er en viss stivkramperisiko forbundet med ethvert skittent sår. Er man det minste i tvil om vaksinasjonsstatus, bør man sørge for et påfyll av stivkrampevaksine.


Ved mistanke om stivkrampe skal pasienten umiddelbart innlegges på sykehus. Vaksinene mot difteri, stivkrampe og kikhoste gis i en sprøyte og vaksinene mot Hib og polio i en annen sprøyte. Den stivkrampe-vaksine er en svært viktig vaksinasjon, som stivkrampe kan oppstå uventet på alle steder og i hverdagslige scenarier, og kan være svært farlig.


Bivirkninger er ubehagelig, blant annet hodepine, feber og magesmerter, men de avtar vanligvis i løpet av få dager, og påvirker ikke alle som får stivkrampe skutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg