mandag 10. september 2018

Samiske navn 1850

Leter du etter samiske guttenavn? Da har du kommet til riktig sted! På denne siden har vi listet. I samisk tradisjon har man to forskjellige typer av navn.


Enten så er det av samisk opphav, eller en samisk variant av norske navn. De tradisjonelle samiske navnene har gjennom de siste århundrene gradvis blitt faset ut, og her er grunnen. Samisk fonologi er relativt lite påvirket av germansk, til forskjell fra østersjøfinske språk, som i stor grad har overtatt et germansk foneminventar. Samiske språk har trykket på første stavelse i ordet. I samiske språk har substantiv og personlige pronomen ikke genus.


Son betyr både han og hun. Stedsnavn har en klar tilknytning til den samiske kulturen, og navnene gir mange slags kulturbasert informasjon om for eksempel slekter og personer med tilknytning til steder. Bruk av samiske og norske navn De fleste geografiske enhetene som inngår i statistikken, har i dagligtale både et samisk og et norsk navn. Flertallet av disse navnene har også en normert samisk skrivemåte.


I Qvigstads navnesamling er Laksvatnområdet rikt representert med navn på de nærmeste fjelltoppene, berg, hauger, steiner og grunner. Store fjell-områder er derimot så godt som navn -løse, slik som Stormheimen mellom Ramfjorden og Breivikeidet. Ola fortalte at dette området ble kalt for. Var det noen som skjønte?


Når du treffer på en same, så kan du nesten være sikker på at han eller hun har et slikt navn. Samisk er ikke ett språk, men en språkgruppe hvori man regner elleve ulike språk. Disse språkene tilhører den finsk-ugriske grenen av de uralske språkene. Flere av de samiske språkene er innbyrdes svært ulike, især er det store ulikheter mellom de østsamiske språkene og resten.


Samene skulle bli norske og lære norsk, samisk skulle brukes stadig mindre i skolen. Hva innebærer det at samer er urfolk? Bruken av samiske stedsnavn ble på denne måten fortiet ved at de samiske navnene i beste fall ble redusert til sideformer i parentes, forvansket eller fullstendig utelatt.


Rådene fungerer som Sametingets fagpolitiske organ, og som forvaltere av tingets ulike tilskuddsordninger. Kofta deres ble byttet til dress og de fikk altså ikke snakke samisk ! Samisk kulturråds administrasjon ligger på Drag i Tysfjord kommune med lokaler i Lulesamisk senter, Árran. Museet består av en hovedbygning med utstillinger, magasiner og friluftsmuseum.


Statsarkivet i Tromsø og Samisk arkiv ønsker med denne utstillingen å synliggjøre disse kildene. De som kjøpte måtte kunne snakke, lese og skrive norsk språk og bruke det til daglig. Dermed forsvant mange samiske slektsnavn. Flere fjell har navn etter døgnets inndeling.


Således kan et fjell ha forskjellig navn fra bygd til bygd. Kilde: Karlsøy og Helgøy bygdebok - Periode IX-Kulturforhold - Året, døgnet og tida. Byen vil føles nærmere hjertet når det samiske blir mer synlig, poengterer Ballari. Samisk er et språk som i dag snakkes i Nor-Norge, Sverige, Finlan Kolahalvøya i Russland og i grenseområdene mellom sør og midtre Sverige og Norge. Samene er det eneste urfolket i Skandinavia anerkjent og beskyttet i henhold til internasjonale konvensjoner, og er dermed den nordliste urbefolkningen i Europa.


Samiske navn 1850

Sametinget er jo også en av de samiske institusjonene som skal sørge for å fremme samiske tradisjoner, og dette er en god måte å vise og bruke samiske navnetradisjoner på. Det samiske språket. Er det noen her inne som kan noen samiske navn ? Jeg prøver å lage en navneliste med samiske navn fordi vi vil gjerne at våre kommende barn skal ha et samisk navn. Min samboer er halvt samisk ) Har leita masse rundt om på nettet men det er visst veldig vanskelig å få tak i dette.


Noen som kan hjelpe? Men det kan være noen som vet noe likevel…. Svenskene var nøye med sine lister og førte opp samiske navn. Vi finner folk igjen i norske folketellinger, men de samiske slektsnavnene er konsekvent utelatt.


Vi ser også at i mange tilfeller er fornavn også endret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg