torsdag 13. september 2018

Prolaps i ryggen symptomer

Søk etter prolaps i ryggen symptomer på den nye KensaQ. Symptomer på prolaps i ryggen. Typiske symptomer ved skiveprolaps med nerverotsaffeksjon er vanligvis en kombinasjon av smerter lokalt i ryggen i området rundt den berørte skiven og smerter og utstråling med typiske nevrologiske symptomer som følge av press på en nærliggende nerverot.


Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven.

Prolaps kan forårsake store altoverskyggende smerter og i verste fall lammelser. Et prolaps kommer ofte plutselig uten noe særlig forvarsel. Men enkelte pasienter kan ha følt smerter og stivhet i korsryggen lenge før den akutte forverringen.


Smerter følger ofte bestemte områder ut fra ryggen. Behandlingen går ut på at terapeuten flytter på de små leddene mellom ryggvirvlene i ryggen. I verste fall kan du brekke et ryggbein eller få en nerveskade.


Mekaniske faktorer som hard belastning på ryggen , dårlig holdning og sittevaner spiller sannsynlig en viss rolle, men trolig mindre enn arv og genetikk.

Selv om det foreligger et prolaps i ryggen , er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager. Prolaps i ryggen er for mange assosiert med uhelbredelige smerter og utsikter til et liv der ryggen er ødelagt for alltid. I svært sjeldne tilfeller kan en prolaps trykke på de nervegreinene som går fra ryggmargen til urinblæra (cauda equina).


Dette er forøvrig ikke sant. Mellom 5- av pasienter med ryggsmerter har smerter ned i ben. Smertene kan enten komme gradvis eller det kan komme plutselig som en kraftig smerte.


I noen tilfeller kjenner man smertene kun når man beveger ryggen på en bestemt måte eller i en spesiell posisjon. Det kan være vondt både å stå, sitte og når man beveger. Nervene som går ned i beina, og sender informasjon til muskler og led går ut mellom ryggvirvlene.


Prolaps noe til side for midten baktil, kan imidlertid skape trykk mot nervene som går ut fra ryggen. Et slikt trykk skaper en betennelsesreaksjon som kan utløse en betydelig irritasjon av nerven, noe som gir utstrålende smerter, redusert følesans og eventuelt lammelser i bestemte muskelgrupper. Før operasjon av prolaps.


En prolaps skal i utgangspunktet ikke opereres. Det er indikasjon for operasjon når man ikke blir bra etter en periode på et par måneder, eller ved forverring. Mange blir bra av seg selv.

Ofte ser vi at stenose kommer i kombinasjon med f. Det å holde ryggen i bevegelse ved hjelp av trening og manipulasjonsbehandling kan redusere smertene fra spinalstenose. I denne delen vil vi gå nærmere inn på de ulike symptomene og smertene som du kan oppleve. Utstrålende smerte fra ryggen til bena kan være forårsaket av et trykk mot en nerverot i ryggkanalen. MR-skanninger har vist at prolapser i mange tilfeller ikke medfører symptomer.


Men hvis den mekaniske eller kjemiske påvirkningen av de nærliggende nerverøttene blir for kraftig, oppstår det lokale smerter som stråler ut til et, eller sjeldnere begge, ben (eller armer). Det behøver ikke å være utstrålende smerter i beina, men dette kan oppstå hvis prolapsen klemmer på en nerve eller at nerven blir irritert, forklarer Orderud.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg