torsdag 6. september 2018

Hva er urinveisinfeksjon

Du kan handle trygt og enkelt på Vitusapotek. Vi har kunnskapen du trenger. Bestill fra Vitusapotek på nett. Stort utvalg, Rask og Enkel frakt. Her kan du bestille klargjøring.


Finn informasjon om din resept her!

Spesialkompetanse innen hudpleie. Din beste rådgiver på hud. Få konkurranser, tilbud og råd. Registrer deg i dag! Symptomene er så typiske at de aller fleste som har hatt blærekatarr, vil være i stand til å stille diagnosen selv.


Blærekatarr er svært vanlig og utgjør omtrent prosent av alle henvendelsene i allmennpraksis. I aldersgruppen til år er det 1ganger så mange kvinner som menn som har urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjon er en samlebetegnelse for infeksjoner i urinveiene.

Det skyldes som regel bakterier som har kommet inn i urinrøret. Forklar hva urinveisinfeksjon er. Hvorfor er kvinner mer utsatt for å få urinveisinfeksjon enn menn?


Hvilke symptomer kan en med urinveisinfeksjon ha? Hvordan kan diagnosen stilles? Risikoen for å få en urinveisinfeksjon er størst for kvinner.


Hva er urinveisinfeksjon ? De fleste kvinner vil nemlig oppleve å få urinveisinfeksjon en eller flere ganger i livet. Det kan likevel være verdt å prøve, spesielt hvis du er plaget med urinveisinfeksjon etter at du har hatt sex. En forebyggende metode er lavdosebehandling med antibiotika i seks til tolv måneder. Forskning viser at dette kan redusere antall urinveisinfeksjoner når behandlingen pågår.


Oftest er det bakterier fra tarmen, f. Staphylococcos saprophyticus. Nedre urinveisinfeksjon kalles også blærekatarr eller cystitt. Vanligvis inneholder urinen ingen bakterier, men noen ganger sprer bakterier seg fra endetarmen til urinrøret. Alle kan få urinveisinfeksjon , men kvinner har et kort urinrør, derfor får de lettere og oftere tarmbakterier opp i blæren, enn menn gjør.


I alderen opp til år er det i størst grad kvinner som rammes av denne lidelsen, og de utgjør ca. Den viktigste årsaken til dette er at urinrøret hos kvinner er betydelig kortere enn hos menn, og at urinrøret munner ut like ved skjeden og i nærheten av endetarmsåpningen.

Cystitt er den medisinske betegnelsen på en betennelse i urinblæren. Følelsen av å måtte tømme blæren oftere enn ellers, og ubehag eller til og med smerter ved tømming av blæren, er to av hovedsymptomene som viser at du kan ha en urinveisinfeksjon. Som oftest forårsakes denne infeksjonen av tarmbakterier på avveie. For å kunne behandle en sykdom, må legen forstå hva pasienten lider av.


Denne quizen beskriver ni forskjellige sykdomsforløp. Selv om den ofte knyttes til økt seksuell aktivitet, så er det flere mulige årsaker til infeksjonen. Bakteriene kommer oftest inn i blæren via urinrøret.


I urinblæren er det vanligvis bakteriefritt. De typiske symptomene på urinveisinfeksjon er raskt oppstått hyppig og sviende vannlating. Den vanligste bakterien er Escherichia coli, men andre bakterier kan også forårsake infeksjon.


I tillegg er det ikke uvanlig at urinen er mørkere enn vanlig og at den kan ha en sterk lukt. Både menn og kvinner kan få det, men det er nok flest tilfeller av urinveisinfeksjon hos kvinner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg