tirsdag 25. september 2018

Gravid og hodepine

Om du er gravid eller ei, hodepine er aldri godt. Noen blir i tillegg kvalme og dårlige av hodepinen. Hva skal du gjøre for å lindre ubehaget? Når hodepinen inntreffer gjør du det samme du ville gjort dersom du ikke var gravid. Vann, paracetamol og en liten lur.


Det kan være stress, kav og mas, stramme nakkemuskler eller lignende.

I starten av svangerskapet kan plutselige økninger av hormoner gi hodepine hos noen. Det er ganske vanlig å få hodepine når du er gravid. Det er likevel mest vanlig i første eller tredje trimester.


Stress, dårlig holdning, hormonforandringer og væskeansamlinger kan føre til at du får vondt i hodet. Det er ikke uvanlig å bli kvalm av migrene og sterk hodepine. Hodepine og migrene når du er gravid.


Professor i farmasi ved Universitetet i Oslo, Hedvig Nordeng jobber blant annet med legemiddelbruk og sikkerhet blant gravide og ammende. Prøver du å bli gravid , og lurer på om noe er på gang?

Sterk hodepine , svimmelhet, flimring foran øynene – Noen kan få hodepine under graviditeten, uten at dette er noe farlig. Faktisk kan graviditet i noen tilfeller utløse migrene, forteller Johansson. Men opplever du plutselig, sterk hodepine i pannen, og det flimrer foran øynene, må du ringe jordmor eller legen. Mange forveksler også tegn på at det faktisk er menstruasjonen som kommer og ikke at man er gravid. Det er klart at har man et sterkt ønske om å bli gravid og hele tiden tror man er det, så tenker jeg at det er naturlig at man leter etter tegn.


Du har jo hatt en del hodepine før du ble gravid også, så det kan jo kanskje tale i den retning. Skulle du få migrene for første gang under svangerskapet vil denne hodepinen som regel også være med aura. For de kvinner med migrene uten aura som ønsker å bli gravid er det derfor ingen grunn til bekymring, man ser at migrene uten aura avtar i svangerskapet og i noen tilfeller i permisjonstiden etter fødsel.


Utrolig slitsomt er det hvertfall, og jeg har aldri hodepine ellers. Var forøvrig akkurat slik sist jeg var gravid for år siden også. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel.


Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. For øvrig kan du bli slapp og sliten av alle de samme grunnene som når du ikke er gravid. Men dersom du i tillegg til å føle deg trøtt, også er svimmel, opplever nedsatt fysisk yteevne, hjertebank, er tungpustet, har hodepine og opplever øresus, kan du ha for lite jern i kroppen, noe som fører til blodmangel, lav blodprosent (anemi).


Det er viktig å huske på at alle svangerskap er ulike, og det er også graden av symptomer.

Mange kvinner venter i spenning etter å kjenne tegn på at de er gravide. Tidspunkt for de ulike symptomene vil også variere fra kvinne til kvinne. Kan barn ha migrene? Test selv, er det migrene? Hvordan skiller migrene hos barn seg fra vanlig hodepine ? Kjenner du et barn med mye hodepine ? Det store flertallet av hodepiner er benigne, men mange kan være plagsomme og derfor føre til kontakt med legevakt.


Det er viktig for legevaktlegen å finne de pasientene som presenterer seg med hodepinesymptomer som kan være forårsaket av annen sykdom (sekundære hodepiner) med potensielt alvorlig forløp. En gravid kvinne fikk i tredje trimester hodepine , svimmelhet og tungpustenhet. Mange friske gravide opplever slike symptomer i moderat grad i løpet av et svangerskap. Men i dette tilfellet skulle symptomene vise seg å skyldes alvorlig, livstruende sykdom. Er man mye plaget med hodepine , kan det være lurt å bli vurdert av lege, for å kunne få satt i gang lindrende behandling og utelukke underliggende sykdom.


Generelt kan man si at ved hodepine som man ikke har en forklaring på og hodepine som blir verre, samt ved akutt innsettende hodepiner, bør man få en vurdering av en lege. De første to døgnene var jeg sengeliggende. Er helt nazi på det med smertestillende nå når jeg er gravid , så har ikke tatt noe. Smertene satt som en klo i panna, med vekslende stråling på sidene av hodet.


Noen som er plaget med sterk hodepine her? Den varer leeeenge. Våkner gjerne med den, og den kommer og går utover hele dagen med varierende intensitet. Jeg har skikelig vondt i hodet NESTEN hver dag. Ene dagen våknet jeg med den, og det varte hele dagen, la meg rett etter jobben, sov til 04:ne.


Jeg viste ikke at hodepine kunne være et tegn på graviditet før jeg gikk rundt med hodepine borti en måne tygde ibux og paracet og var skikkelig drit lei hele hodepinen. Men, da viste jeg heller ikke at jeg var gravid. Spurte på apoteket, og Ibux var ikke så smart, derimot kan du ta paracet.


Innsendt spørsmål ­Siden i midten av Juli har jeg hatt hodeverk. Det begynte med et par dager i uken. Nå den siste mnd har jeg hatt det minst dager i uken og max 6. Det er konstant hele døgnet og dagene er etter hverandre.


Jeg kan legge meg med hodepine og vokne med det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg