mandag 17. september 2018

Influensa inkubasjonstid

Influensa inkubasjonstid

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Norsk teknologi fjerner bakterier, virus og sporer fra rom og utstyr.


Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? Det naturlige reservoaret for influensa A-virus er primært ville fugler, mens subtypene H17Nog H18Nkun er funnet hos flaggermus. Symptomer på influensa.


Ved typisk influensa kommer symptomene brått med feber, muskelsmerter, hodepine og påvirket allmenntilstand. I tillegg luftveissymptomer som rennende nese, sår hals og tørrhoste. Mageplager som oppkast og diaré er sjeldne hos voksne, men kan opptre hos barn. Man er smittsom fra den dagen man får tegn til influensa til tre-fem dager etterpå.


Influensa varer oftest i sju til ti dager. De fleste er smittsomme noen dager etter at man har blitt frisk. Inkubasjonstid er den tiden som forløper mellom smitteøyeblikket og sykdomsutbruddet. Man antar at en person som er smittet med influensa , er smitteførende i omtrent ett døgn før sykdomsdebut.


Det tar cirka to dager fra man selv er smittet, til sykdommen bryter ut. Dette viruset har noen spesielle egenskaper. En av disse evnen til å forandre seg raskt.


Disse raske forandringene gir immunsystemet vårt et problem. Når vi blir smittet av andre virus, for eksempel vannkoppe-virus, vil immuncellene våre lære seg at disse er farlige. Snue og sår hals i tillegg er ikke uvanlig. Etter noen dager kan hosten bli løsere og man kan få slim og oppspytt. Det kan gå ganske hurtig (få minutter) eller meget langsomt (år for Creutzfeldt-Jakob).


Gravide, eldre og kronisk syke er mer utsatt for alvorlig sykdom. For de aller fleste av oss vil influensa være ubehagelig, men ikke farlig, og infeksjonen går over av seg selv. Fakta om influensa Hva er influensa ? For den voksne delen av befolkningen er dette den hissigste virale luftveisinfeksjonen, mens barn ofte blir mildere angrepet. Ved influensa blir man ofte brått syk, med raskt innsettende feber, og har et noe lenger og mer alvorlig sykdomsforløp enn ved. Barn blir lettere smittet enn voksne, og smitter i omkring to uker etter infeksjonen.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. I tillegg føler man seg gjerne mer slapp og utmattet av en influensa. Et typisk tilfelle starter med feber, hodepine, muskelsmerter og luftveissymptomer. Sykdommen forårsakes av influensavirus. Som oftest blir du mye dårligere ved influensa enn ved en forkjølelse, og symptomer som høy feber, smerter i muskler og led hodepine og slapphet er mer intense ved influensa enn ved en forkjølelse.


Forkjølelse forveksles lett med influensa. Har du influensa kan du også oppleve magesmerter, oppkast og dårlig matlyst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg