mandag 9. januar 2017

Smerter bekken

Hofte-, bekken - og lyskesmerter Hofte-, bekken - og lyskesmerter kan oppstå fra en lang rekke tilstander i hoften og fra skader andre steder som stråler til hoften Vedvarende smerter som ikke går tilbake ved avlastning, eller intense plager, bør undersøkes av lege. Piriformissyndromet oppstår der isjiasnerven passerer ut av bekkenet på siden av eller gjennom piriformismuskelen. Lidelsen oppstår oftest hos veltrente personer med kort, kraftig og dårlig uttøyd muskulatur, men den forekommer også hos ikke-idrettsutøvere. Er født med skjevt bekken og har vært plaget mye med bekken , hofte åog rygg hele livet (er 29).


Var hos fysio allerede da jeg var år, fikk da beskjed om at jeg hadde et veldig skjevt bekken og at dette gjorde alt skjevt (naturlig nok) i kroppen. Akutte smerter i bekkenet er smerter som kommer plutselig og ofte forbundet med en konkret årsak.

Det kan være vanskelig for den enkelte å avgjøre hvorvidt smertene stammer fra ryggen eller bekkenet. Bekkenet ligger tett anatomisk koblet opp mot korsrygg og hofte, og derfor kan både problemer fra hofte og korsrygg gi smerter i bekkenregionen. Smertene fra bekkeregionen stammer oftest fra bekkenleddene, som kan være betente eller ha låsninger (bekkenleddsyndrom). Har du smerter i bekkenet?


De fleste tilfeller av bekkenløsninger eller låsninger kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser. Her er noen eksempler som kan hjelpe deg mot smerter i bekkenet. Vi ser ofte at pasienter er motiverte for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre.


Spesifikk leddbehandling samt triggerpunktbehandling i bekken og seteregion gir ofte rask lindring. En ung dame oppsøkte oss på grunn av smerter i setemuskulaturen, lysken og i venstre hofte.

Hun hadde falt av hesten flere år tidligere og hadde etter dette gradvis blitt stivere og fått smerter. Legen hennes hadde rekvirert røntgen og henvist henne til fysikalsk behandling og opptrening uten at det hadde hjulpet. Dersom du har smerter eller skader i bekken eller hofte, kan det være aktuelt å ta en MR-undersøkelse.


MR av bekken og hofter vil ofte kunne finne årsaken til plagene, selv der diagnosen fortsatt er usikker etter vanlig røntgen eller CT. Skjevt eller stivt bekken er langt vanligere enn det mange tror og skyldes som regel fall eller overbelastninger. Når bekkenet ikke fungerer normalt kan dette forårsake smerter i setemuskulaturen, lysken, hoftene og stråling ut i bena. Det kan være flere årsaker til dette og plagene kan ha en sterk sammenheng med hverandre.


Hos Helsegruppen NEMUS kan du få hjelp med å finne årsaken og riktig behandling for diagnoser innen bekken , hofte og lyske. Kvinnens bekken er lavere og bredere enn mannens. Både inngang og utgang er romsligere, og korsbenet er gjerne mindre krummet. Bekkenets knokler utgjør den benete fødselsveien, og det er av største viktighet at det er plass nok til at barnet kan passere.


Derfor pleide man tidligere å måle bekkenet ved legeundersøkelsen før fødselen. En del får smerter og stivhet i nakken og kan derfor få hodepine. Det er vanlig at man har smerter langsmed skulderbladene og i skuldrene. Mange opplever mye stivhet og smerter i øvre del av ryggraden, den delen som kalles brystryggen.


Magesmerter er et uspesifikt symptom og opptrer ved alle akutt oppståtte sykdomstilstander i buken, men også ved en rekke andre tilstander som varierer fra virale infeksjoner til angst. Smertene kan også forårsakes av ekstraabdominal patologi (refererte smerter ). I bekken , hofte –og lyskeregionen er det flere slimposer som kan bli smertefulle. I de fleste tilfeller er det slimposene rundt den øvre delen av lårbenet som irriteres: bursa iliopectinea (innside lårben), bursa trochanterica (utside lårben) eller bursa glutealis (bakside lårben).

Ct kolon, ganger ct abdomen og ct bekken med og uten kontrast. Ct thorax m kontrast Alt ok. Og vert plaget innimellom av trykk i leverregionen.


Tilstander i korsryggen og bekken kan også oppfattes av pasientene som hoftesmerter. Tidligere er plager fra mellomvirvelskivene, prolaps, nevnt. Leddet mellom korsryggen og bekkenet kan ble betent, og kan oppleves som smerter i hoften. Men kan være en vanskelig diagnose å stille og behandle. Smerter i bekkenet er vanligere enn man tror.


Slike smerter blir ofte mistolket som ryggsmerte. Hei, Og takk for ditt spørsmål. Du har altså fått påvist artrose i bekken og hofter. Dette er den glemte diagnosen. Nå har du utviklet smerter i muskulaturen i setet og rygg som plager deg.


Jeg tror det er sannsynlig at dette kan henge sammen med slitasjeforandringene, men dette er umulig å svare sikkert på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg