søndag 22. januar 2017

Hepatitt c smitte

Hepatitt c smitte

Sykdommen forårsakes av hepatitt C -virus (HCV) som er et virus i familien flaviviridae. Smitte skjer hovedsakelig gjennom blod ved bruk av urene kanyler hos injiserende misbrukere. Sykdommen gir vanligvis få symptomer, og blir kronisk hos rundt 70- av de smittede.


I dag fins det effektiv behandling som tilbys alle med kronisk infeksjon. Viruset smitter gjennom blod. Inkubasjonstiden, tiden fra smitte til sykdom, er til uker.


Testing av hepatitt C utføres også ved mange lavterskeltilbud for personer som tar stoff med sprøyte. Hvis du ønsker en hepatitt C -test uten at legen foreslår det, bør du forklare hvorfor ønsker en slik test. I utgangspunktet bør ingen som ønsker å teste seg for hepatitt C bli avvist.


Hepatitt c smitte

Dersom testen er positiv (det vil si at man er smittet av hepatitt C ), vil man få oppfølging av fastlegen i samarbeid med sykehusleger, inkludert vurdering om man skal ha behandling. Slik stilles hepatitt C -diagnosen. Alle tilbys gratis behandling, og behandlingen er enkel og effektiv.


Ikke alle blir syke etter smitte. Kroppen kan nedkjempe hepatitt C -viruset på naturlig måte uten behandling, men oftest forblir viruset i blodet. I Norge er det klart høyest forekomst av hepatitt C blant sprøyte-rusmisbrukere. Behandling er en spesialistoppgave og det finnes ingen vaksine. Hepatitt er betennelse i leveren, som kan ha en rekke årsaker og varierende kliniske sykdomsbilder.


Akutt hepatitt kan ha et svært varierende bilde, fra subklinisk infeksjon, som forløper uten symptomer, til alvorlig fulminant hepatitt med høy dødelighet. Flere av dem har navn etter bokstavene i alfabetet deriblant hepatitt A, hepatitt B, hepatitt C , hepatitt D og hepatitt E. Hiv og hepatitt C smitter ikke gjennom spytt. Kriminalomsorgen ønsker å ta i bruk spyttehetter for å forebygge smitte av hiv og hepatitt C. Videre ses smitte hos personer som tidligere har fått blodtransfusjon eller behandling med blodprodukter (blødersykdom).


Planen skal hjelpe kommunene og helseforetakene til å gjennomføre sørge-for-ansvaret for å forebygge smitte , diagnostisere og behandle alle med kronisk hepatitt C. C virusinfeksjon kan man ikke med sikkerhet. Vi er avhengige av et godt samarbeid mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten for å nå målet vårt om å utrydde hepatitt C som folkehelseproblem. Mange i Norge lever i dag med hepatitt C-smitte i kroppen. Noen kan eller vil ikke ha behandling, noen få blir ikke friske etter behandling og noen gikk rundt med smitte i flere år før de ble behandlet. Normalt skal ikke hepatitt C smitte gjennom sex, men føl deg likevel frem og utvis forsiktighet overfor nye partnere.


Bruk kondom for å være helt sikker og ha ren samvittighet. Det ser ut til at sjansen for at hepatitt C smitter gjennom sex øker hvis man ofte bytter partner, er HIV-smittet eller har andre kjønnssykdommer. Med ny og bedre behandling kan de aller fleste bli friske.


Det er også viktig at blod til blodoverføring testes for hepatitt C. God tilgang til rene sprøyter for rusmiddelbrukere forebygger hepatitt C-smitte. De fleste kommuner i Norge deler ut rene sprøyter. Blant eldre sprøytenarkomane dør flere av hepatitt C enn av overdose.


Hepatitt c smitte

Vi ble med for å teste folk for sykdommen, og lære mer om smitte og ny medisin. Siv Løvland var rusavhengig i år. Hepatitt C -viruset smitter via kroppsvæsker som blo spytt og sæd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg