torsdag 26. januar 2017

Hoste spedbarn

Her finner du en oversikt over ulike grunner til at barn hoster, og en rekke tiltak mot hoste hos barn. Barn har forskjellig følsomhet i luftveiene. Samme virus kan derfor gi mer hoste hos noen enn hos andre. Barn får dobbelt så ofte luftveisinfeksjoner med hoste i hjem hvor det røykes. Hvis spedbarn får luftveisinfeksjon, slimer de mye og kan få pustebesvær.


De svelger slimet fra luftveiene og kan kaste det opp.

Oftest vil dette være tørrhoste. Hoste hos spedbarn er ikke. Det vil si at det ikke er noe slim som kommer opp ved hosten. Foreldre bør kontakte lege hvis barn under tre måneder hoster.


Når barn smittes av RS-virus, får de ofte hoste og katarr med seigt slim, de kan miste matlysten og ikke ville spise eller drikke. Spedbarn kan få pusteproblemer og i verste fall pustestans. Infeksjoner med RS-virus er vanligvis mer alvorlige enn vanlige forkjølelser, og de varer som oftest lenger, opptil én måned.


Det gjør min, håper virkelig ikke han er i ferd med å bli syk, eller smittet av oss andre som hoster og nyser om hverandre. En forkjølelse gir normalt tett og snørrete nese, hoste og vond hals.

Barn får også ofte feber, søvnvansker og lite matlyst når de er forkjølet. Det er alltid en eller annen form for irritasjon i luftveiene som har skylda når barnet hoster. Men det hender ofte at barn har slim i luftveiene uten å hoste. Dette gjelder mest de minste barna. Hvis barnet virker besværet, er det ikke greit.


Da bør man oppsøke lege. De minste spedbarna kan ha symptomer som apné og bradykardi, og typisk hoste kan være minimal eller fraværende. Kikhoste kan være farlig for små barn, spesielt spedbarn som kan slutte å puste i forbindelse med hosteanfallene. Bronkitt skyldes som regel virus. Det vanligste symptomet er hoste natt og dag.


Barnet kan være tungpustet og ha sårhet i brystet som forverres av hosten. Dyp klingende hoste i serier, eventuelt med kiking i inspiriet. Apnéperioder hos spedbarn. Modifisert form hos vaksinerte.


Tørrhoste i katarrstadiet. Koplikske flekker ved molarene på bukkale gingiva. Aktuelt hos ikke-vaksinert barn. Fremmedlegeme i luftveiene.

Umiddelbar kraftig hoste og dyspné. Luftveisinfeksjon, blant annet rhinitt, sinusitt, laryngitt, akutt bronkitt og pneumoni. Ofte periodevis hoste om natten. Hos barn kan det i noen tilfeller være brekninger eller oppkast av slim. Det du beskriver høres ikke normalt ut for en måneder gammel baby.


Det er derimot forvirrende at legen har en så vidt forskjellig oppfatning fra deg. Du beskriver en stygg hoste som blir verre og verre, nedsatt matlyst, oppkast og at babyen din er tungpustet. Disse symptomene står ikke i samsvar med en lege som sier at alt er normalt.


Hos de fleste barna endrer hosten seg fra å være hard og tørr i starten til å bli løs og surklete på slutten av en episode med tung pust. Når slimet løsner i luftveiene, vil hosten føre slimet vekk fra lungene. Barn med mild astma opplever vanligvis hoste og piping en gang imellom, mens barn med mer alvorlig astma har oftere symptomer og kan ha fravær fra skolen. Barn under fem eller seks år kan ha problemer med piping og hoste , uten at dette skyldes astma. For eksempel kan spedbarn og småbarn bli tett i brystet når de er forkjølet.


Lindrende og slimløsende ved luftveissykdommer med hoste og seigt slim. Ved mye seigt slim i luftveiene er det viktig å drikke rikelig. Barn under ett år puster normalt - ganger i minuttet, mens større barn puster – ganger i minuttet.


Gulping er svært vanlig hos spedbarn og små barn. Det skaper vanligvis ingen problemer, og de fleste vokser det av seg. Dersom barnet gulper uvanlig ofte, viser tegn til ubehag og manglende vektøkning, kan dette skyldes gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS).


GØRS kan trenge behandling, avhengig av barnets symptomer. Våt hoste i et spedbarn. I en sunn tilstand kan en våt hoste hos et spedbarn vises umiddelbart etter at babyen har våknet opp.


I denne situasjonen kan babyen litt hoste , men denne hosten opphører hvis du setter den på fatet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg