mandag 16. januar 2017

Fall mot sluk

VVSkupp - Alt for bad og kjøkken! Laveste prisen på nett. Kjøp trygt og billig hos oss! Se vårt enorme utvalg nå! Vi har utstyret enten det handler om storgjedda eller fjellørreten.

TEK17: Nå stilles det krav til fall mot sluk. Fagrådet for våtrom er positive til den nye forskriften, TEK 17. Ordlyden i TEKer mer presise og enklere å forstå. Bad og vaskerom skal ha sluk. Gulv, vegger og tak som kommer til å bli utsatt for vannsøl, lekkasjevann eller kondens, skal utføres med fuktbestandige overflatematerialer.


Med dusj menes også stedet hvor det er tiltenkt mulighet for trinnfri dusjing som krevd i § 12- første ledd bokstav b og annet ledd bokstav d. Det må være fall mot sluk på hele gulvet, minimum 1:100.

På våtrom er det viktig at vann ikke samler seg opp i hjørner og kroker. Tilstrekkelig fall på gulv i våtrom vil være 1:5 minimum m ut fra sluket. Lekkasjevann skal kunne renne til sluk fra ethvert sted i våtrommet. Det har vært mye diskusjon rundt temaet fall.


I de nye forskriftene er det etter vår oppfatning ikke lenger tvil om dette. Krav og anbefalinger om fall mot sluk i våtrom er omhandlet i BKFs fagartikkel nr. DIBKs regelverk i TEK pkt. Hvis dusjen ikke er over sluket, må det også være fall 1:fra og med dusjens nedslagsfelt og til sluket.


Rom med sluk skal være utformet slik at eventuelt lekkasjevann ledes til sluk. Det burde være sluk på kjøkken, og kamuflering er ingen problem. Et mikroskopisk fall mot ene veggen, og sluk under et underskap som står på hjul og kan enkelt flyttes, gjør til at en skade kan reduseres fra hundretusener i værste fall til tusenlapper. Så det er rart at ikke et slikt påbud har kommet, men det skyldes vel kostnadene.


Mange alternativer i dusjløninger. Mega stort utvalg av badekar. Kravet om fall 1: i dusjnedslagsfeltet er satt ut fra at vann skal ha god avrenning mot sluk og ikke samle seg i dammer på gulvet.

Det er også nedfelt i Veiledning til Teknisk forskrift pkt. Byggmester har lagt inn fall mot sluk (i luftlinje) men satt opp en glassvegg som bruksvannet fra dusjen renner rundt og slik at vannet samles opp i en dam foran glassveggen. Altså på feil side av sluken). Vil dette være i strid med forskriften?


I våtrom skal bakenforliggende konstruksjoner som kan påvirkes negativt av fukt være beskyttet av et egnet vanntett. Våtrom skal ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antas å bli utsatt for vann i brukssituasjonen. Med montering av veggsluk slipper man kravene til fall mot sluk.


I veiledningen for våtrom er det lagt inn presiseringer av preaksepterte ytelser for fall mot sluk. Der dusjen er plassert over sluket vil et fall på 1:minimum meter ut fra sluket være minimum. Er dusjen ikke plassert over sluket skal det være et tilsvarende fall fra dusjens nedslagsfelt til sluket.


Nødvendig fall Vi anbefaler fall mot sluk i hele rommet for å hindre at vann blir stående på golvet. Høydeforskjellen mellom overkanten av golvmembranen ved terskelen og toppen av slukrista på hovedsluket må være minst mm for å sikre at vann ikke kan trenge ned i golvkonstruksjonen ved terskelen. I rom med sluk skal gulvet og det vanntette sjiktet ha fall mot sluk. Motfall må ikke forekomme i noen del av rommet.


Du er nå klar for å støpe gulvet. Dette er noe en med fordel kan gjøre i to omganger. Den første omgangen er for å kapsle inn varmekablene slik at de ikke tar skade når du skal gå på gulvet og sørge for fall mot sluk samt senere jobbe med veggene og gulvet (fliser).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg