onsdag 25. januar 2017

Fisk er sunt

To fiskemåltider i uken er bra for helsen, men fisken bør helst kokes eller grilles, ikke stekes. Fet fisk og tran er de viktigste kildene til de lange flerumettede omega-3-fettsyrene (EPA og DHA) og vitamin D. Tilførselen av vitamin D fra fet fisk er viktig ettersom store deler av befolkningen har et vitamin D-inntak som er lavere enn anbefalt. Jo mer fisk grønlendere spiser, desto mer øker risikoen for blodpropper, viser ny dansk undersøkelse. Fisk er kanskje ikke så sunt.


Men når alt kommer til alt, så er det ingen dietter som gir deg en sunnere kropp enn når du spiser variert. Men fisk er ikke bare sunt. Sår tvil om fisk er så sunt for hjertet Et kosthold med mye fisk forhindrer ikke blodpropp, viser ny studie - men den møter skarp kritikk fra andre forskere. Prøv ut ulike oppskrifter og finn dine egne favoritter.


Hvorfor er fisk sunt ? Næringsinnholdet i fisk er utmerket - omega- protein og vitamin D! Fet fisk som makrell, sil villaks, økologisk laks, villfanget ørret o. Spiser du ikke fisk ? Husk også at de fleste typer panert fisk er stekt eller fritert i olje på forhånd. Paneringen fungerer som en svamp og vil trekke til seg ekstra fett i stekepannen. Det beste er derfor å steke de panerte fiskeproduktene i stekeovnen på et bakepapir.


Fisk er sunt

Hvis du foretrekker å steke i panne er det best å bruke rapsolje. Organiske miljøgifter i fet fisk Organiske miljøgifter i fisk , dioksin og PCB, gjør at to måltider med fet fisk per uke er nok. Det er viktig å velge riktig fisk. Makrell inneholder mer omega-fettsyrer og vitamin D enn oppdrettslaks.


Dette er lurt for jenter og kvinner med menstruasjon, for de trenger alt det jernet de kan få tak i. Betennelsesdempende. Fettet fra fisk er umettet, mykt, og bra for hjertet, hjernen, kroppsvekten og humøret. Feit fisk og tran er dei viktigaste kjeldene til dei lange fleirumetta omega-3-feittsyrene (EPA og DHA) og vitamin D. Derfor forsvinner noe av den gode smaken i forhold til fersk fisk. Man kjenner lukten fra en litt gammel fisk , som har en umiskjennelig luft av – ja, fisk , nettopp fordi fettstoffene oksiderer.


Fisk er sunt

Selv om det har vært fokusert mye på betydningen av de marine omega-3-fettsyrene i fisken, så er fisk en god kilde for proteiner, flere vitaminer og mineraler. Vi kan få i oss fisk på andre måter enn gjennom å spise fisk til middag. Rene fileter av fisk vil alltid være sunnere enn farseprodukter og panert fisk , fordi det kun består av fisk og ikke er tilsatt salt, stivelse og fett. Men det betyr ikke at panert fisk ikke er sunt og ikke kan regnes som et fiskemåltid. Mange av produktene i denne testen inneholder mindre salt og mer fisk enn for eksempel, fiskekaker.


At fisk er bra for deg, er vel ikke noe nytt. Helt siden man var barn visste man det, og når det var fiskepinner til middag, måtte man pent spise opp! Men vet du hvorfor du bør spise fisk regelmessig? Minst 2gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sil informerer helsemyndighetene på sine nettsider. Mange ønsker å leve et sunt liv, ha et sunt kosthold og sunne levevaner.


Fisk er sunt

Generelt bidrar fisk med viktige omega-3-fettsyrer, selen, jod og protein av høy kvalitet. Alle vet at fisk er sunt , men husker du hvorfor? Riktignok må vi også ha litt omega-6-fettsyrer også, men det får vi mer enn nok av allerede.


Med så mange forskjellige arter å velge mellom, er det enkelt å oppfylle de anbefalte to til tre fiskemiddagene i uken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg