onsdag 25. januar 2017

Diare spedbarn

Rotavirus har vært en vanlig årsak til diaré hos barn, men nå vaksineres spedbarn født etter 1. Vaksinen beskytter omtrent prosent av mottakerne. Det finnes mange andre virus og bakterier som kan gi diaré. Diaréinfeksjoner spres lett, spesielt blant småbarn i barnehagen.


Sykdom og plager Diaré hos barn. Akutt diaré vil si at avføringen plutselig blir løsere og kommer hyppigere enn normalt.

Ved diaré forsvinner mye væske raskt, og det er viktig å erstatte væsketapet for å forhindre uttørring (dehydrering). Når blir diare kritisk? Det viktigste man må holde øye me er om barnet skulle utvikle væskemangel.


Symptomene på mer alvorlig væskemangel er tørre slimhinner, mørk, sparsom urin og slapphet. Spedbarn skal ikke utvikle plutselig diare. Kontakt lege med det samme hvis.


Den første leveuken kan gulsott komme av utilstrekkelig melkeinntak. Derfor bør alle spedbarn med økende gulsott få en nøye vurdering under amming, og bør være under oppfølgning av helsepersonell. Du bør amme så ofte som mulig.

Det er ikke nødvendig å bruke tilleggsvæske med mindre det er klare tegn på dehydrering. Ved akutt diaré: Drikk rikelig (gjerne 3-liter daglig. Gjerne sukkerholdige drikker (brus, cola). Væskeinntaket er tilstrekkelig når farven på urinen er lysegul.


Innta noe salt (f.eks. suppe, chips og lignende). Hold øye med faresignalene. Med diaré menes hyppig, løs og vanntynn avføring. Det kan være vanskelig å definere hos små barn, da avføringsmønsteret deres er svært varierende. For spedbarn for eksempel kan alt fra avføring et par ganger i uken til tolv ganger daglig være normalt.


Derfor er også konsistensen på avføringen viktig. Noen barn kan få diare og magesmerter etter å ha spist en spesiell matvare de er allergiske mot. Elveblest, astma og tett nese kan opptre samtidig. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast.


Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn (hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider. Vaksine mot rotavirus beskytter omtrent prosent av mottakerne. Diaré går som oftest over av seg selv etter noen dager. Legemidler kan begrense diaréen.


Håndvask og god hygiene er viktig ved diaré. Diaré er svært vanlig i forbindelse med mage-tarm-infeksjoner.

Det går ofte over av seg selv i løpet av noen dager og er sjelden farlig. Men det er viktig å passe på at barnet får i seg nok væske. Den normale morsmelkavføringen er ganske flytende, og kan av og til misoppfattes som diaré. Diaré hos spedbarn viser seg derimot mer som illeluktende, misfarget vann – ofte sammen med nedsatt almenntilstan irritasjon og feber hos barnet.


Oppsøk helsepersonell dersom du mistenker diaré hos det nyfødte barnet. Avføringsfrekvensen varierer fra 6–ganger daglig til gang per uke. Se opp for disse tegnene og symptomene: De har ikke tisset i bleien på tre eller flere timer,. Diare - hva kan årsaken være? BRAT-diett hjelper ikke.


Det behøver ikke være mye oppkast, heller ikke magesmerter eller feber. Det er mange variasjoner, men det klassiske er at det starter med oppkast, sier Døllner. Rotavirus er svært smittsomt, og barn mellom tre måneder og tre år er mest utsatt for å bli syke. Flaskeernærte spedbarn lider oftere av forstoppelse fordi morsmelkerstatningen kan være vanskeligere for barnet å fordøye.


Et spedbarn som bare får morsmelkerstatning, har vanligvis færre tarmtømninger enn et brysternært barn. Avføringen deres blir tykkere, og den har en annen, mer grønnaktig farge. Ikke nøl med å søke legehjelp hvis du har et spedbarn som får symptomer på mageinfeksjon. Jeg lurer på om datteren min på uke og dager har diarè. Hun får kun morsmelk.


Avføringa hennes er gul, som den burde være, men veldig vannete. Kanskje vann, eller mer, og resten bæsj. Går ikke dette under diarè, da jeg har lest at avføringa skal være nesten kremete nå?


Er dette noe jeg ka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg