mandag 16. januar 2017

Prolaps i rygg

Prolaps i rygg

Søk Fortere, Bedre og Smartere her! Finn Isjias Smerter. Et prolaps i ryggen er normalt ikke farlig og sjelden forbundet med alvorlige komplkasjoner. Men enkelte ganger kan et prolaps føre til alvorlige smerter og symptomer.


Typisk ved et bredbaset eller sekvestrert prolaps oppstår intense strålende smerter ned i begge beina samtidig og kan til og med forårsake akutte lammelser. Hvis en ellers frisk rygg skal få et prolaps , må det som regel et kraftig traume til. F eks et fall fra stor høyde, bilulykke etc. Enkelte er sannsynligvis mer genetisk betinget for å få prolaps enn andre.


Dersom man har prolaps i ryggen, vil en av skivene (annulus fibrosis) sprekke, og geléinnholdet i skiven presses ut gjennom sprekken. Dette kan føre til smerter i ryggen. Ikke alle smerter i korsryggen er prolaps. Mekaniske faktorer som hard belastning på ryggen, dårlig holdning og sittevaner spiller sannsynlig en viss rolle, men trolig mindre enn arv og genetikk.


Selv om det foreligger et prolaps i ryggen, er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager. Trene med prolaps ? Hør først med din fysioterapeut. Mange ønsker sikkert å fortsette med trening selv med en dårlig rygg. Har man fått konstatert et prolaps i ryggen vil man alltid være avhengig av øvelser for å stabilisere den delen av ryggen for å forhindre tilbakefall. Symptomene på prolaps kan eksempelvis være huggende smerter nederst i ryggen, men veldig mange har prolaps uten å ha noen symptomer i det hele tatt.


Det behøver ikke å være utstrålende smerter i beina, men dette kan oppstå hvis prolapsen klemmer på en nerve eller at nerven blir irritert, forklarer Orderud. Akutte ryggsmerter er ofte svært smertefullt og mange opplever at all bevegelse låser seg helt. Det er vel ikke prolaps vel.


Mange blir derfor redd for at det er en prolaps de har fått. Kjernematerialet kan derfor etter hvert bule- eller i noen tilfeller lekke ut. Et prolaps kan forekomme hvor som helst i ryggsøylen, men er vanligst i deler av korsryggen.


Man vet ikke helt sikkert hvorfor noen får en prolaps , men alder og genetikk spiller nok en viktig rolle. De aller fleste med prolaps i ryggen blir friske. I perioden når man sliter med mye smerter fra prolaps er det vanlig å bruke smertestillende eller medikamenter som er betennelsesdempende.


Prolaps i rygg

Fysisk aktivitet er også viktig i helbredelsesfasen da dette vil myke opp ledd og aktivisere rygg -og magemuskulaturen. For å unngå ryggsmerter er det viktig å styrke muskulaturen rundt mage og rygg. Det viser seg at man kan redusere funksjonen av de dype og stabiliserende muskelgruppene rundt mage og rygg etter å ha hatt vondt i ryggen bare èn gang. ZapMeta Tilbyr Oversikt fra Søkemotorer.


Heldigvis blir de fleste bra av seg selv innen seks uker. Prolaps er ofte svært smertefull. For noen er operasjon det riktige. Hva er et prolaps ? Et prolaps er en utglidning av en mellomvirvelskive i ryggen, som ellers fungerer som støtdempere i ryggsøylen. Når en skive presser på en nerve, får pasienten strålende smerter ned i benet, og ofte i tillegg en lokal irritasjon i ryggen.


Prolaps i rygg

YogaFarm -tidligere NettYoga 35views. Ullevål kiropraktorklinikk er sentralt plassert på Ullevål sykehus, i samme bygg som Espressohouse, medicaklinikken og apoteket. KlinikkforAlle 30views.


Slitasje eller skade på mellomvirvelskive i nakken kan føre til et prolaps som trykker mot nerver som går ut fra halsryggraden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg