torsdag 12. januar 2017

Forkjølet spedbarn

Derfor er det viktig å holde luftveiene åpne når babyen er forkjølet , sier farmasøyt ved Komplett Apotek, Kari Sivertsen. Små barn puster mest gjennom nesen, og derfor er det slitsomt for dem å bli forkjølet. En forkjølelse kan også utvikle seg til ørebetennelse, astma eller falsk krupp.


Barn har ikke ferdig utviklet immunforsvar og blir lettere forkjølet enn voksne. Barn får også ofte feber, søvnvansker og lite matlyst når de er forkjølet. Behandling av forkjølelse går ut på å lindre symptomene.


Det er heldigvis ikke så ofte at spedbarn blir forkjølet , men når de blir det er det kanskje særlig nesetettheten som er plagsom. Det er ikke moro å være forkjølet , og man synes litt ekstra synd på de aller minste. Her er hjelpen du trenger. Plusstid gir deg seks tips som hjelper. Tips til forkjølet baby nr 5: Ligg høyt med hodet.


Forkjølet spedbarn

Bruk sengeklosser eller bøker under fotstøttene på den siden hvor hodet ligger i senga. Når hodet ligger høyest, så er det lettere for en forkjølet baby å puste skikkelig. Ikke bruk løse puter til å støtte opp. Det beste er å heve selve sengen.


Les også: barn som ikke spiser. Har en fire uker gammel baby som har vært forkjølet i litt over en uke, men det har kun vært snørr, ingen feber og hun har hatt god matlyst og god allmenntilstan har til og med begynt å smile Så eneste jeg har gjort er å dryppe nesen med saltvannsdråper og suge vekk evnt snørr med nesesuger. Min ble forkjølet når han var uker, tett i nesa osv.


Han er nå uker og fortsatt tett i nesa (lurer på om det er noe allergi). Det går nok kjempefint, drypp med morsmelk eller saltvann i nesa på ho og bruk evt. Jeg har ei jente på uker som har blitt forkjølet.


Hun spiser som hun pleier, men er litt tett. Hun klarer fint å puste når hun ligger med puppen i munnen. Det jeg lurer på er nå jeg evt. Jeg føler ikke at jeg trenger det en.


Når du er forkjølet , er luftveiene fulle av virus. Når du nyser, spres viruset i luften med ørsmå dråper. Andre kan puste inn disse dråpene. Heldigvis blir ikke spedbarn så ofte forkjølet , men når de blir det er det nok særlig nesetettheten som er plagsom.


Spedbarn har liten evne til å klare å puste gjennom munnen, og når nesen da tettes igjen av snørr eller slim er dette svært plagsomt for spedbarnet. Når man er smittet, vil to tredjedeler utvikle kliniske symptomer, og disse oppstår vanligvis 2-dager etter man ble smittet. Man er mer utsatt for å bli forkjølet om man er utsatt for mye psykisk eller fysisk stress, om man har barnehagebarn, samt spedbarn med eldre søsken. For lite søvn har også vist seg å være en disponerende faktor. Tett nese hos spedbarn skyldes ikke nødvendigvis forkjølelse.


Hvis barnet ditt blir så tett i nesen at spising blir et problem, anbefaler vi å bruke saltvannsdråper som du drypper i nesen. Dette vil løse opp slimet, som du så tørker bort. Du kan bruke en nesesuger eller neserenser for å fjerne slim. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Rotavirus har vært en vanlig årsak til diaré hos barn, men nå vaksineres spedbarn født etter 1. Vaksinen beskytter omtrent prosent av mottakerne. Det finnes mange andre virus og bakterier som kan gi diaré. Diaréinfeksjoner spres lett, spesielt blant småbarn i barnehagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg