fredag 16. mars 2018

Mineraler i kroppen

Kroppen klarer ikke å produsere mineraler selv, og i likhet med vitaminer må også mineraler tilføres gjennom kosten. Her finner du det du trenger å vite om viktige mineraler for kroppen , og deres funksjoner. Mineraler - byggesteiner og hjelpestoffer. I motsetning til vitaminene er flere mineraler viktige byggesteiner i kroppen.


Særlig skjelettet er avhengig av mineraltilførsel.

Nervesystemet og musklene våre må ha mineraler for å fungere normalt. Menneskekroppen trenger vitaminer og mineraler for å overleve. Det finnes to hovedtyper vitaminer. Vannoppløselige og fettoppløselige.


Her får du oversikt over viktige mineraler som kroppen trenger. På de enkelte artiklene finner du nyttig informasjon om hvem som trenger hva, og hvor mye man bør få i seg per dag. Det er viktig at man får i seg mineraler via kosten ettersom kroppen ikke kan produsere de selv.


Kalsium finnes i blant annet melkeprodukter og spinat, mens grønne grønnsaker blant annet inneholder rikelig med magnesium.

Opptaket i kroppen kan variere og påvirkes både av inntak og av andre stoffer i maten. Ved hard trening og perioder med stress forbruker kroppen mer av viktige vitaminer og mineraler. Sporstoffer er mineraler som trengs i meget små mengder, som jern, selen og sink.


De har forskjellige funksjoner. Vitamin A setter kroppen i stand til å ta opp protein. De må derfor tilføres via kostholdet. Enkelte stoffer som for eksempel kalsium og magnesium trenger vi i større doser, mens sink, jern, krom og kobber trengs i mye mindre doser.


Næringsstoffene kan deles inn i seks hovedgrupper. Karbohydrater, proteiner og fett gir kroppen energi. Spiser du sunt og variert, er sjansen stor for at du får i deg det kroppen trenger av næringsstoffer gjennom det daglige inntaket av mat og drikke.


Vitaminer, mineraler og vann er livsnødvendige. Kroppen kan ikke produsere mineraler , og disse stoffene må (i likhet med vitaminer) tilføres gjennom kosten eller kosttilskudd. Mer informasjon om kostholdsråd finner du på Mattilsynet sin matportal.


Kroppen produserer ikke mineraler selv og må derfor tilføres via mat og drikke, eller gjennom kosttilskudd. Eksempler på slike mineraler er kalsium og fosfor. Dette gjør at de vil oppføre seg ulikt når de blir tatt opp i kroppen.

De fettløselige vitaminene lagres i kroppen. Jern, sink, selen og krom er eksempler på spormineraler. Hvis man har for lite inntak av mineraler i forhold til anbefalingene kan det med føre ulemper for helsen og ulike mangeltidlstander. Pattedyr trenger seks mineraler og ni sporstoffer for å overleve, og men-nesker trenger daglig fra noen mikrogram til omkring et gram av hver.


Seks mineraler har en nøkkelstilling i oppbygningen av skjelett og tenner. De kreves også som kofaktorer i tusenvis av enzymreaksjoner og er nød-vendige for å opprettholde kroppens pH-balanse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg