tirsdag 27. mars 2018

Blodpropp i hjertet

Blodpropp i hjertet Hva er en blodpropp i hjertet ? Hjertet er omgitt av kranspulsårene, som forsyner hjertemuskelen med blod og oksygen. Hvis det oppstår en blodpropp i disse kranspulsårene, stoppes blodtilførselen til et område av hjertemuskelen. Vanligvis gir dette kraftige brystsmerter bak brystbenet, ofte med utstråling til venstre arm.


En blodpropp i blodårene inne i hjertet fører til hjerteinfarkt.

Koldbrann i arterier kalles også gangren. Ved en liten blodpropp merker man ofte lite eller ingenting. Det er gjort undersøkelser med ultralyd av leggen hos personer som har sittet på lange flyreiser, og funnet at 5- av disse har lettere grad av blodpropp som ikke merkes.


Vener er blodårene som bringer blodet fra kroppens ulike vev og organer tilbake til hjertet. Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i legg, lår, bekkenområdet, eventuelt i arm eller skulder. Hvis en vene er blokkert av en blodpropp (en trombe), hindres tilbakestrømmen av blod til hjertet.


Dersom deler av proppen løsner og føres med blodstrømmen til lungene, kan det være livstruende.

Dette gjelder såkalt venøs blodpropp. Det vil si blodpropp i venene eller samleårene - de store blodårene som fører blodet tilbake til hjertet. I tillegg til alder, spiller arv en viktig rolle for om du får blodpropp. Arteriene er de blodårene som fører blod fra hjertet til muskulatur, hud og indre organer, mens vener er de blodårene som leder blodet tilbake til hjertet igjen. Hva skjer hvis vi får blodpropp i en arterie?


Da stanser blodtilførselen til den delen av kroppen som vedkommende arterie forsyner med blod. Uregelmessig rytme i hjertets forkamre (atrieflimmer) kan forårsake blodpropper som løsriver seg fra hjertet. Venene er blodårene som transporterer blodet fra kroppen tilbake til hjertet. Dersom blodet har for langsom hastighet rekker blodet å størkne og det kan danne seg en blodpropp eller trombe (trombose). Ved dyp venetrombose dannes blodproppen i venene i leggen (vanligst), låret, bekkenet eller i arm- og skulderområdet.


Lige efter en blodprop i hjertet vil næsten alle føle sig mere træt end vanligt. Man vil have brug for mere søvn, ofte også en middagslur. Denne træthed kan vare fra få uger til halve til hele år. Efter en blodprop i hjertet kan man få en periode, hvor man er nedtrykt og ikke føler, at man kan magte så meget psykisk. I de fleste tilfeller er det best effekt av blodplatehemmende midler.


Blodfortynnende midler gir man til pasienter som har fått blodpropp i hjernen på grunn av en emboli fra hjertet.

Emboli fra hjertet skyldes oftest hjerterytmeforstyrrelser (atrieflimmer) eller hjerteklaffsykdom. Hva er behandlingen for en blodpropp i hjertet ? Den er behandlet svært aggressivt på grunn av tiden følsomhet, og hensikten med behandlingen er å gjenopprette blodstrømmen til eller fra hjertet. En trombose eller blodpropp består hovedsaklig av trombocytter, erytrocytter og fibrin og henger vanligvis fast i endotelet i arterieveggen. Udsigterne er dårligere, hvis der efter en blodprop i hjertet udvikles hjertesvigt. Cirka af mændene og ca.


Atrieflimmer kan øke risikoen for å få blodpropp. Dersom det danner seg en blodpropp i hjertet , er det en sjanse for at den løsner og forårsaker et hjerneslag. Derfor er det vanlig at man også får blodfortynnende medisiner for å forhindre blodpropp. Midler mod blodprop i hjertet virker enten ved at opløse blodproppen eller ved at hæmme blodets naturlige evne til at størkne - de såkaldte blodfortyndende midler.


Der anvendes to typer blodfortyndende midler ved behandling af blodprop i hjertet , antikoagulantia, som hæmmer blodets størkningssystem, og blodpladehæmmende midler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg