torsdag 8. mars 2018

Hvordan få spedbarn til å sove

Flere tusen har fått tilbake nattesøvnen. Prøv Sleepwell Forte til halv pris! Bekymring og grubling fører til nattevåke for mange. Et lite og kjedelig triks kan være redningen.


Hvordan få babyen til å sove.

Spesialsykepleier og helsesøster Karin Naphaug, bedre kjent som Sove -Karin, mener at mange norske barn legger seg for sent og ikke får nok søvn av den grunn. I tillegg tror hun at mange foreldre feilaktig tror at barna har et lite søvnbehov fordi de virker aktive og våkne, mens de i realiteten er. Si heller: Nå skal du få legge deg og sove i den koselige senga, tenk så deilig det blir! Det er fort gjort at et barn som ikke sover, blir en syndebukk i familien, advarer den erfarne helsesøsteren. Les også: Selv spedbarn kan lære å sove hele natta.


Slik fikk de barna til å sove. Legg babyen til å sove på ryggen. De fleste vet at babyen skal legges til å sove på ryggen.

Det er det absolutt viktigste tiltaket for å redusere risikoen for krybbedød. Andre viktige tiltak er å unngå overoppheting og røyking. Når babyen sover på magen, sover den tyngre og lengre, og reagerer saktere.


Men noen mener det er trendy å ha babyen liggende i dobbeltsenga. Få babyen til å sove i egen seng. Karin Naphaug har en rekke forskjellige metoder for å få barnet til å sove på, tilpasset forskjellige alderstrinn. Disse skreddersys hver enkelt.


Sønnen min begynte å sove hele natten etter at vi nattavvente da han var ni måneder - jeg skulle tilbake i jobb, og det ble håpløst for faren å ta nattevåk hvis han bare skulle legge ungen hos meg likevel. Altså nattavvente vi, og få dager etter sov han hele natten. Man kan vekke et spedbarn hvis man opplever at de snur døgnet totalt. I så fall kan du vekke dem etter rundt tre timer, stelle dem slik at de våkner gradvis, deretter gi dem mat, råder helsesøster Nina Misvær, som er førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og blant annet har skrevet boka “ Sove hele natten”. Er barnet så engstelig for å sove alene om natten, at det til stadighet finner veien til foreldresengen?


Hvis barnet ditt ikke sover, kan det hende det er noe på gang. Spedbarn søv i lange, middels eller korte strekk. Barnet kan sove gjennom hele natta, vakne eit par gongar eller vakne så mange som seks-sju gongar i løpet av natta – og det er heilt normalt.


På 80-tallet var det vanlig å anbefale at spedbarna skulle sove på magen.

Når man gikk over til å anbefale å sove på ryggen, falt forekomsten av krybbedød dramatisk. Nå har forskere funnet ut mer av hvorfor spedbarn ikke bør sove på magen. Guttungen på mnd er aldri i seng før kl halv selv om vi begynner kjempetidlig med legging. Våkner så i 5-tiden og greier ikke sove mer.


Overtrøtt, men finner ikke roen uavhengig av hva jeg gjør, så det ender i kaotisk vræling. Ved ettårs alder reduseres søvnen om dagen til en gang og i 2-års alder slutter de fleste helt å sove på dagen. Det er ikke mulig å få noen til å sove , men man kan forvente at hun er rolig i sengen sin. Etter fylte tre år er det ytterst få som sover på dagti sier Naphaug.


Nedtrappingen kan det være lurt å gjøre gradvis. Nå begynner de fleste spedbarn å sove mer sammenhengende om natta. Det er også mulig å begynne å hjelpe barnet til å regulere seg selv dersom det våkner. Et barn som er vant til å sovne på fanget, ved brystet, med en hånd på magen eller med smokk, vil etterlyse samme hjelp til å sovne igjen om det våkner på natta. Søvntips for baby – hvordan få din baby til å sove godt Postet den 6. ComfyBaby Vi i comfybaby bryr oss om god søvn, og her har vi samlet gode sove tips for baby!


Du vet du er småbarnsforelder når du drømmer om å kunne få sove helt til klokken syv om morgenen. Men selv om søvnmangel kanskje er noe man bare må akseptere i denne perioden av livet sitt, kan det utvilsomt være slitsomt når barnet stadig våkner mens det for mange fortsatt er natt. Nå har jeg akkurat brukt nesten halvannen time på å få gutten min til å sovne i vuggen.


Jeg har samme problemet. Han er snart mn og jeg føler det er på tide å få soverutiner på dagtid på plass. Når han skal sove om kvelden er det bare til å legge han i sengen og så sovner han etter en stund med styring, men han gråter ikke.


Har du problemer med å få babyen til å sovne? Helt fra fødselen av er det stor forskjell på barn. Noen barn påvirkes veldig av det som skjer rundt dem.


Andre kan sove seg gjennom en bursdagsfest med aktive smårollinger – ingen er like. Nå er barnet blitt over år og undertegnede har sovet minimalt dette året. Og det er helt greit. Vi samsover og vi trives med det!


Hun fikk sove i vår seng hele kvelden og natta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg