mandag 19. mars 2018

Hva er kols

All informasjon på NHI. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Kols er først og fremst et resultat av at luftveiene i mange år er blitt utsatt for irriterende stoffer som tobakksrøyk eller industriforurensning. Det er også påvist en kobling mellom kols og astma.


Barn med astma har større risiko for å utvikle kols som voksne enn røykere uten astma.

Kols , kronisk obstruktiv lungesykdom, samlebetegnelse på sykdommer i lunger og bronkier som medfører en vedvarende forsnevring av bronkiene, og som dermed begrenser luftstrømmens hastighet når man puster, særlig når man puster luften ut av lungene (ekspirasjon). En kronisk betennelsesreaksjon skader bronkiene og vevet i lungene. Sykdommen utvikler seg langsomt, og for personer som ikke trener, kan sykdommen ha kommet langt før de merker at pusten eller kondisjonen er svekket. Røyking er den vanligste årsaken til kols.


Det medfører at man ikke klarer å være like aktiv som man kanskje ønsker, men fysisk aktivitet er likevel en viktig del av behandlingen. Dette er spesielt viktig for de som holder på å falle ut av arbeidslivet på grunn av kols. Mennesker med kols er har ofte flere kroniske sykdommer samtidig.


Vanligst er hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes.

Mange plages også av muskelskjelettsykdom og depresjon. De fleste dør av hjertesykdom. Antibiotika kan brukes til å behandle akutte forverringer som er forskyldt av bakterier, men de er generelt ikke anbefalt for forebygging. Andre tilstander som kan ligne på kols , er blant annet astma og cystisk fibrose.


Dersom du har symptomer som ligner på kols - det vil si vedvarende tung pust ved anstrengelse eller vedvarende hoste og slimet oppspytt, bør du oppsøke lege. Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. Inhalasjon av giftige kjemikalier eller kullstøv, kan også føre til KOLS. Noen har en lett nedsatt lungefunksjon som de knapt merker.


Andre er mer alvorlig rammet. Ifølge WHO er det en seriøs risiko for å utvikle sykdommen som passiv røyker. Dette gjelder særskilt barn og de som er konstant utsatt for andres røyking.


Hva kan jeg selv gjøre? Den beste forebyggelse av kols er å la være å røyke. Hvis du allerede har fått kols , så er det av aller største viktighet å slutte å røyke. Røykestopp gjør at hoste og oppspytt avtar i løpet av noen måneder, og at tendensen til lungeinfeksjon nedsettes.


Oversiktsartikkel - Kronisk obstruktiv lungesykdom ( kols ) er definert som sykdom karakterisert av obstruksjon i luftveiene som ikke er fullt reversibel, som er progredierende og assosiert med patologisk inflammatorisk respons ved eksponering for skadelige partikler og gasser (1).

Kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) skyldes i hovedsak røyking og fører til at luftveiene blir trangere. De vanligste symptomene er kronisk hoste, slim og tung pust. KOLS finnes i mange grader. Ingen legemidler kan helbrede kols , men rett og tidlig behandling kan lindre symptomene og forsinke sykdomsutviklingen.


Mangeårig røyking er skyld i over av tilfellene med KOLS. Andre årsaker er visse typer forurensning. Hyppige lungeinfeksjoner i barndommen viser seg også å være en risikofaktor for utvikling av KOLS.


Riktig kosthold og fysisk aktivitet er viktig for deg som har kols. Mange som lider av kols har lite fysisk og psykisk overskudd til å lage mat eller til å spise.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg