fredag 30. mars 2018

Jordbær amming

Denne maten bør du unngå under amming. Du frykter kanskje jordbær , honning, løk, reker og skalldyr og mens du ammer? Amming og tannhelse.


Det er ikke bevist at amming fører til hull i tennene, men morsmelk inneholder melkesukker, og når barnet har fått tenner, er det lurt å være nøye med tannpuss. Om nettene reduseres spyttproduksjonen som beskytter tennene. Derfor bør dere unngå å amme ofte eller gi melk på flaske om natten etter ettårsalder.

Helsekort for gravide er et journaldokument for å sikre forsvarlig behandling, og understøttes av Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen. Er det mye allergi i din eller farens familie, eller dere er allergiske mot jordbær , ville jeg holdt meg unna. Hvis ikke, ville jeg evt spist litt, og vært obs på reaksjoner hos babyen, slik at jeg kunne holdt meg unna resten av ammeperioden hvis baby reagerte. Jordbær og reker går over i morsmelka.


Og mange babyer reagerer på de, med vondt i magen, og ugne avføringer. I tillegg blir dette rådet ofte gitt fordi de er vanlige matvarer mange er allergiske mot. Noen barn kan ha problemer med luft i magen og reagere på enkelte matvarer, men det er ikke alltid like enkelt å vite akkurat hva som skapte en reaksjon.


Noen babyer kan få kolikksmerter av kålrot, brokkoli, rabarbra, aprikoser eller svisker. Andre kan få kolikk eller diaré av store mengder melon, fersken, jordbær og annen frisk frukt.

Selv om noen babyer kan få mageproblemer i forbindelse med amming , er det ofte vanskelig å finne ut hva årsaken er. Derfor har en rekke myter rundt amming og matinntak oppstått. Noen påstår at mor bør unngå alt fra kål, hvitløk og kullsyre til honning og jordbær fordi det kan påvirke barnet negativt gjennom morsmelken.


Helsedirektoratet anbefaler mødre til å være forsiktig med alkoholholdige drikker. Melken til en mor som har drukket alkohol vil inneholde alkohol i mengder som tilsvarer det som finnes i morens blod. Alkoholkonsentrasjonen vil derfor aldri bli særlig høy i morsmelk.


Kan det jeg spiser eller drikker gi magevondt hos barnet? Mange får høre at de ikke må spise for eksempel kål, løk, jordbær , reker eller drikke brus mens de ammer. Men forskning har ikke vist noen sammenheng mellom disse matvarene og luft i magen hos barnet. Mens du er gravid er det helt ok.


Livet kan bli hardt for deg hvis dette fortsetter uten at du har noen verktøy å ta av. Så lenge hverdagene er ok virker det som du klarer deg men hva skjer når du kommer i livskriser? Det bekymrer meg litt kjenner jeg. Man kan jo ikke spise jordbær mens man ammer. Jeg har hatt hallusinas.


Under amming er det hipp som happ, noen barn reagerer, mens andre gjør det ikke. Men er det allergi mot jordbær i nær familie så er det kanskje greit å unngå det. Tilbakevist å unngå ved amming som forebyggende effekt, men hvis du har et allergisk barn hadde jeg unngått det, samt ventet med å introdusere jordbær.

Hvis du gir jordbær direkte til babyen, gjerene etter 6-mnd. Dette er nettopp mat som gjør at barnet kan bli urolig. Det er imidlertid umulig å si på forhånd hvilket barn som reagerer på hva.


Prøv deg forsiktig frem med disse matsortene, og unngå senere det du merker at barnet reagerer på. Har hørt at man ikke skal gi jordbær til baby og at man ikke skal spise det når man ammer heller? Men har man gått helt bort i fra disse rådene nå? Ser at det er babymat med jordbær som kan gis fra allerede 4mnd.


Chokolade og jordbær er forbudt, når du ammer. Myte: Du skal ikke undgå chokolade og jordbær , mens du ammer. Det er ikke dokumenteret, at bestemte fødevarer giver uro hos barnet, og der er derfor ingen grund til at udelukke fødevarer på forhånd. Dessuten fordøyer denne bær fordøyelsen og forbedrer appetitten, noe som er spesielt viktig for barn som spiser svært lite.


Som for minusene av jordbær , er de dessverre ikke så små: Det er mye naturlig histamin i den. Bland kompost inn jorden og plant i opphøyde renner. Bruk gjerne remonterende sorter, så du kan ha jordbær langt ut over høsten, sier gartner Nils Helge Dahlberg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg