torsdag 13. juli 2017

Ungdom og depresjon

Lave priser og rask levering! Studentkunder får alltid fri frakt! Finner du ikke pensumboka? Vi har pensumbøkene du behøver!


Omtrent en tredjedel av alle tenåringer og barn med depresjon prøver å ta sitt eget liv. Det er naturlig at dette er vanskelig for foreldre å tenke på, men det viser hvor alvorlig en depresjon kan være. Derfor er det viktig å ta barn og ungdom på alvor dersom de strever med selvmordstanker.


Søk profesjonell helsehjelp. Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare.


Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Men hos barn og ungdom kan også skoletretthet, konsentrasjonsproblemer, rastløshet og uro være tegn på depresjon. Vanlige symptomer er nedstemthet, irritabilitet, økt søvnbehov og manglende interesse for aktiviteter som barnet eller tenåringen vanligvis liker. Det finnes ulike behandlinger som kan hjelpe.


Styrken varierer fra milde symptomer til alvorlig depresjon med selvmordsfare. Angst og depresjon blant ungdom. Stress og bekymringer oppgis som de vanligste plagene hos ungdommer.


Ungdom og depresjon

I overkant av av ungdomsskoleelevene og av videregåendeelevene føler at alt er et slit. Typiske symptomer er tristhet, lite eller mye søvn, vansker med å interessere seg for ting og lav selvtillit. Bare en liten andel får hjelpen de skulle hatt. Margit Garvik, førsteamanuensis ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger, har undersøkt effekten av et mestringskurs for ungdom med depresjon i doktorgraden sin.


Denne terapien behandler ungdom med alvorlig depresjon på en mer systematisk måte enn tradisjonell terapi. Metoden er forsket på og har vist effekt i USA. Israel har allerede ledet en pilotstudie i Stavanger.


Ungdom og depresjon

Denne tydet også på at ABFT var en bedre terapiform enn den individuelle terapien. Når man er deprimert er viljen syk. Den syke har kanskje ikke en gang energi til å komme opp fra sengen om morgenen. Men å så gledesfylt når man kommer i mål. Det kan vær e tegn på depresjon dersom barn eller ungdom trekker seg tilbake fra kontakt med andre på skolen eller på fritiden, deltar mindre i aktiviteter eller gjøremål, og har lite energi.


For å avgjøre hvor alvorlig dette er og planlegge behandlingen, er det viktig å kartlegge hvilke trekk som følger depresjonen. DEPRESJON HOS UNGDO- Dersom en ungdom lider av depresjon kan man se dette ved å observere endring i atferd. Det er vanlig at de isolerer seg fra sosiale situasjoner, sover dårlig, klager over smerter i hode og mage og har dårlig appetitt, sier helsesøster Brit Skillebek. Selv om vi har fått legemidler mot depresjon godkjent for barn og unge kan det være potensielle bivirkninger, som større selvmordsfare, sier forskeren. Går verst utover jentene.


Det er langt flere jenter som henter ut denne form for medikamenter enn gutter. Tendensen finnes over hele landet, i alle fylker. Alvorlig depresjon forekommer hos opptil av barn og ungdom. I denne artikkelen tar jeg opp medikamentell behandling av depresjon hos personer under år med vekt på indikasjon for behandling, dosering, effekt og bivirkninger.


Sammenliknet med placebo har antidepressiv medikasjon svakere effekt hos barn og unge enn hos voksne. I tillegg øker medikamentene risikoen for suicidal atferd blant unge. Forekomsten antas å ha økt i moderne tid. Risikoen for å utvikle en behandlingstrengende depresjon en eller annen gang i livet er anslått til rundt prosent for kvinner og vel prosent for menn. Dette skriver forskning.


Ungdom og depresjon

De forteller i artikkelen om et bestemt mestringskurs rettet imot ungdom som har til hensikt å hjelpe ungdom til å forebygge utvikling av depresjon og å mestre plagene dersom de først har oppstått.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg