torsdag 27. juli 2017

Akutt betennelse

Betennelse er det levende vevets lokale reaksjon på skade. En akutt betennelse i bukspyttkjertelen, akutt pankreatitt, skyldes i de fleste tilfeller en gallestein som stenger utførselsgangen fra kjertelen. For høyt alkoholforbruk er nest vanligste årsak. En slik betennelse kan bli livstruende. Riktig behandling kan forkorte sykdomsforløpet betydelig.


Akutt pankreatitt kan forårsake sterke smerter i øvre del av magen med utstråling til ryggen.

Tilstanden kan være livstruende, men de fleste blir helt friske med behandling. Det er ofte brukt i en negativ kontekst og assosieres ofte med smerter og plager som vedvarer over lengre tid uten at der er noe vi kan gjøre for å lindre problemet. Det er en betennelse (inflammasjon) i de små filtrene i nyrene (glomeruli).


Glomeruli fjerner overskuddsvæske, elektrolytter og avfallsstoffer fra blodstrømmen og fører dem over i urinen. En glomerulonefritt kan opptre som en akutt betennelse , eller tilstanden kan utvikle seg mer gradvis og medføre en kronisk glomerulonefritt. Akutt bronkitt preges av plagsom hoste med eller uten oppspytt.


Det ikke uvanlig med smerte i brystveggen under hosting. For de fleste varer hosten i to til tre uker, men noen plages i over fire uker. Inflammasjon er kroppens beskyttende reaksjon på sykdomsfremkallende stoffer der målet er å fjerne det skadelige stimuliet.

En akutt inflammasjon fører til smerte, varme, rødhet, hevelse og tap av funksjon. Antatt immunologisk etiologi. Akutt betennelse i iris og corpus ciliare, kan alternativt ramme iris alene (iritt). Bekhterevs sykdom og Reiters syndrom, men også hos pasienter med revmatoid artritt, inflammatorisk tarmsykdom og sarkoidose. En aktuell differensialdiagnose til akutt perikoronitt med spredning, kan være peritonsillær abscess.


Ved akutt betennelse er det typisk med smerter i øvre del av bukhola. Av og til vil det utvikle seg betennelse i innkapsla. Akutt bukspyttkjertelbetennelse går som oftest over av seg selv, men uten riktig behandling kan det ha fatale konsekvenser. Ufallet av akutt betennelse i bukspyttkjertelen varierer i henhold til alvorlighetsgra men akutt betennelse i bukspyttkjertelen er som oftest av mild grad og går over av seg selv innen en uke.


Gastritt betyr betennelse i mageslimhinnen, og kalles også magekatarr, men det er en mer upresis betegnelse. Noen mennesker har gastritt som kommer plutselig og varer bare for en kort tid. Legene kaller dette akutt gastritt.


Andre mennesker har gastritt som varer i måneder eller år. Blindtarmsbetennelse. Livstidsinsidens på ca. Vanligste årsak til akutt abdomen.


Kan opptre i alle aldre, men forekommer hyppigst i aldersgruppen 10–år og hos menn. Det finnes både akutt og kronisk form av bukspyttkjertelbetennelse der den akutte formen er mest alvorlig. Hvis det blir akutt betennelse i bukspyttkjertelen kan bukspyttet lekke ut i buken i stedet for å skilles ut i tolvfingertarmen.

Dette fører til at bukspyttet bryter ned kroppens eget vev, i praksis vil kroppen fordøye seg selv. Hvis sykdommen ikke behandles, vil du få en kronisk betennelse i tannerven, og du risikerer at det utvikles rotspissbetennelse og kanskje tannbyll (abscess). Tannrotbetennelse oppstår når bakterier er til stede inne i tannerven, som etter hvert dør.


Omkringliggende ben vil langsomt nedbrytes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg