onsdag 5. juli 2017

Første ultralyd

På første kontroll sendes det henvisning til ultralyd. Alle gravide vil også få tilbud om tester for hepatitt B, hiv og syfilis. Dersom den gravide er risikoutsatt for hepatitt B-smitte under graviditeten (f.eks. gjennom å ta stoff med sprøyter) anbefales flere tester under svangerskapet (helsedir.no).


Ordner legen med bestilling av ultralyd ? Etter den første svangerskapskontrollen vil legen summere din tidligere sykdomshistorie, identifisere risikofaktorer, for så å sende en henvisning til rutineultralydundersøkelse.

Jeg lurer på når det er normalt å ha første ultralyd ? Ser utifra diverse svangerskapskalendere at hjertet begynner å slå allerede i uke 5- men det er vel litt tidlig? Når kan man evt få ultralyd hos privat klinikk? At der har noe for seg mener jeg? Jeg er litt småparanoid og føler ikke jeg komm. Er uke for sent?


Det er mye som kan oppdages lenge før kvinnen har kommet så langt i svangerskapet. Vi kan tidlig i svangerskapet benytte ultralyd til å bekrefte graviditet og til å vise utviklingen av fosteret i livmoren.

Slik foregår den første ultralyden. For noen er det viktig og tidligst mulig få svangerskapet konstatert. Allerede fra uke -kan vi gjøre ultralyd å se om hjertet slår. Denne undersøkelsen kaller mange for tidlig ultralyd.


Diagnostisk ultralyd har stor anvendelse innen en rekke medisinske fagområder både til anatomisk bildefremstilling av vev og organer og til ulike funksjonelle registreringer. I undersøkelsen føres et lydhode over den gravides mage, og med lydhodet sendes lydbølger inn i livmoren. Lydbølgene blir reflektert av foster, navlesnor og morkake, og fanges opp igjen av lydhodet.


Ved blødninger i første tredel av svangerskapet (truende abort) gjøres ultralyd. Mistenkes svangerskap utenfor livmoren, gjøres ultralyd. Senere i svangerskapet brukes ultralyd i kontrollen og overvåkningen av risikosvangerskap, f. Undersøkelsen utføres av legespesialist (gynekolog) for en optimal og sikker opplevelse.


Merk at andre medisinsk begrunnede undersøkelser gjøres i separat konsultasjon. Det foretas tidlig ultralyd fra svangerskapets uke ½- 6. Ultralyd av gravide i tidlig svangerskap. Austad Diagnostikk tilbyr derfor tidlig ultralyd i Bergen, Stavanger, Førde, Oslo og Ulsteinvik.


Kjennes det lenge å vente med ultralyd til uke 18?

Kanskje er dere bekymret og vil sjekke at alt står bra til? Hos oss får dere tidlig ultralyd mellom uke og 12. I tillegg kan du hos noen av våre gynekologer få oppfølging med ultralyd senere i svangerskapet. Det første utfordrer formålsparagrafen i bioteknologiloven og det siste avslutter livet til ønskede fostre som ikke er affiserte (“friske fostre”).


Rett til tidlig ultralyd er i dag forbeholdt bestemte grupper, særlig gravide som er år eller eldre, og som ledd i fosterdiagnostikk. Når man ser 3D fremstilling av barnet “live” kalles dette 4D ultralyd. D ultralyd er den første muligheten til å se ansiktet til barnet i magen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg