mandag 17. juli 2017

Artrose i ryggen

Artrose i ryggen

Doe de Pijntest Online en Ontvang Advies van onze Specialist Dr. Andullatietherapie vermindert pijn bij van personen met Chronische klachten. Hos NEMUS har vi bl.


De vanligste symptomene er stivhet, smerte og funksjonsnedsettelse. Symptomene ved artrose kommer oftest gradvis, særlig smerter ved bevegelser. Artrose er ikke synlig på blodprøver. Korsryggartrose kan både gi smerter med fremoverbøy og når man retter opp ryggen. Vi ser at brusken i facettleddene, syniovalhinner og leddkapsler rammes ved artrose i korsryggen.


Sammenhengen med lidelser i mellomvirvelskive er uklar, men mange med artrose i korsryggen har tidligere hatt en del plager fra mellomvirvelskiver. Det er nemlig slik at senere stadier av ryggartrose kan gi grunnlag for vondt i leddene, redusert leddbevegelse og smerter når du går. Mange mener imidlertid at all artrose oppstår som følge av én eller flere risikofaktorer, og at oppdelingen mellom primær og sekundær artrose derfor ikke har noen virkelig verdi.


Generalisert artrose er et tydeligere begrep. Det kalles også en degenerativ leddlidelse, og det er spesielt leddbrusken som rammes. Slike trange nerveforhold er også kjent som spinal stenose. Disse fem bevegelighets- og tøyeøvelsene kan hjelpe deg med å opprettholde bevegeligheten i ryggen og dermed også avlaste avklemte nerver.


Hyppigst rammes leddene i knærne, hoftene, hendene og ryggraden. Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ne og kan etter hvert forsvinne helt. Risikoen for å utvikle artrose øker med alderen. Sykdommen forekommer hyppigst fra 45–årsalder og oppover. Spondylose er fagbetegnelsen på slitasjeforandringer i ryggen (spondyl- betyr ryggvirvel).


Med slitasje i ryggen menes slitasje både i skivene mellom virvlene, i selve virvlene og i leddbåndene mellom ryggvirvlene. Det typiske er at skivene, som fungerer som støtputer mellom ryggvirvlene, med årene gradvis mister noe av sin elastisitet. Så mange som av befolkningen har plager fra artrose (og langt flere har tilstanden).


Slitasjegikt er et upresist begrep ettersom tilstanden ikke nødvendigvis skyldes at noe slites ut. I ryggen kalles dette spondylose, mens i ledd kalles det artrose. Nesten alle over har sopndylose, men det gir ikke så ofte symptomer.


Artrose i ryggen

Osteoporose gir oftere symptomer i form av gjentatte små eller større brudd i ryggen som samler seg opp over tid. Vurdér bentetthetsmåling. Enkelte fysioterapeuter har også slike apparater. Behandling av artrose.


Det finnes ingen kur mot artrose men det er mulig å minimere symptomene og til en viss grad forebygge ytterligere slitasje og progresjon av sykdommen. Regelmessig mosjon og bevegelighetstrening i form av tøyningsøvelser vil til en viss grad kunne opprettholde funksjon og virke forebyggende ved artrose. Hvis du har vondt i kneet, hoften eller ryggen uten at du har skadet deg fysisk kan årsaken være begynnende artrose. Da er det fornuftig å få det undersøkt. Røntgen kan være en støtte, men er ikke alltid nødvendig.


Artrose i ryggen

Ikke alle har symptomer. Akutte ryggsmerter alltid går over av seg selv, og det finnes ingen behandling som påvirker dette. Medisiner, akupunktur, kiropraktikk og trening kan virke smertelindrende, men det er ikke noe av det som faktisk gjør at ryggen blir fortere bra, sier Erik Werner, ryggforsker og spesialist i allmennmedisin, som jobber ved Kystveien Legesenter i Arendal. Slidgigt – artrose – årsager, symptomer og behandling.


Læs om årsager, symptomer og behandling – og få gode råd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg