onsdag 12. juli 2017

Autisme arvelig

Nevroutviklingsforstyrrelser oppstår i barndommen og er funksjonsvansker eller forsinket utvikling av funksjoner sterkt knyttet til modning av sentralnervesystemet. Autisme er mer vanlig hos gutter enn hos jenter. Andre nevroutviklingsforstyrrelser er ADHD og Tourettes syndrom.


Autisme arvelig

Tvillingstudier tyder på at autisme i stor grad er arvelig. Likevel er genetikken veldig komplisert og genetikk alene kan ikke forklare alle tilfeller av autisme. Biologiske forstyrrelser eller sykdommer som rammer hjernen direkte eller indirekte kan også forårsake autisme. Genetisk betinget aminosyremangel kan forårsake autisme med epilepsi.


Amerikanske forskere undersøkte tre inngiftede familier med arvelig autisme og epilepsi. Blodet til disse pasientene hadde lave nivåer av tre essensielle aminosyrer og forskerne oppdaget en genmutasjon som sto bak dette. Personer med ASD som fungerer relativt godt, f. Asperger syndrom eller atypisk autisme , kan ha ubetydelige utviklingsmessige avvik i tidlig alder. Tegnene kan bli tydeligere når omgivelsene i sen barne- og ungdomstid stiller større krav til evner til sosialt samvær og forståelse av mer komplekse sosiale spilleregler. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.


RAAD-R er oversatt fra engelsk på oppdrag av Regionalt fagmiljø for autisme , ADH Tourettes syndrom og narkolepsi Helse Sør-Øst, Oslo universitetssykehus. Det er et 80-spørsmåls selvutfyllingsskjema som tar rundt en halvtime å fylle ut. Behandling satser ikke på å kurere autisme , men å tilpasse og tilrettelegge miljøet for pasienten og omgivelsene. Ved hjelp av atferdsterapeutiske teknikker kan mennesker med autisme lære ferdigheter som øker tilpasning og funksjonsnivå.


Symptomene på autisme varierer fra person til person. Du har kanskje hørt om Aspergers syndrom, som ofte ble ansett som en mild form for autisme. Nå brukes betegnelsen autismespekterforstyrrelser (ASF) om alle typer autisme. I dag regner man med at autisme og autismespekterforstyrrelser har en arvbarhet på omkring.


I en ny studie trekker imidlertid forfatterne oppmerksomheten tilbake til miljøfaktorene. Jeg og mannen har snart tenkt å bli prøvere, men jeg har i det siste begynt å bekymre meg for dette med autisme. Jeg har ett søsken med aspergers.


Vi er tre søsken som er helt friske. Er det stor fare for at jeg kan få et barn med aspergers eller annet autisme ? Hilsen en bekymret Ts Anonymko. Han har blant annet arbeidet med barn og autisme og atferdsvansker og arbeider nå i Sykehuset Innlandet HF.


En ny analyse af data fra en tidligere undersøgelse af familiær risiko for autismespektrumforstyrrelse (ASD) antyder, at genetik bidrager med procent af risikoen for ASD. Hva er årsaken til autisme ? Autismespekterforstyrrelser – som for enkelhets skyld fremover skal omtales som autisme her – skyldes forandringer i hjernen uten at man per i dag nøyaktig vet hvorfor forandringene oppstår. Studier har vist at tilstanden har en stor arvelig komponent. Den islandske foredragsholderen Adalheidur Sigurdardottir er autisme -mamma.


Med dyp, pedagogisk innsikt forklarer hun hvordan sansene virker annerledes hos personer på autismespektrumet enn den gjør hos andre. Det endrer måten vi tilnærmer oss. Hun vil la konferansedeltakerne få teste på vår egen kropp for å virkelig forstå. Noen barn vil trenge hjelp hele livet.


Autisme arvelig

Andre kan klare seg selv, og vil være i stand til å leve et uavhengig liv som voksne. Eksperter er ikke sikre på hva som forårsaker autisme , men det virker som det kan være arvelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg