tirsdag 25. juli 2017

Gulsott dagslys

Dersom årsaken til gulsott ikke er den vanlige som ved fysiologisk icterus, kan det være nødvendig å behandle denne. Hva kan du selv gjøre. Med “ gulsott ” forstår vi at huden får et synlig gulskjær. Dette skyldes at det gule gallefargestoff som heter bilirubin hoper seg opp i huden.


For å se svak gulsott må man inspisere huden i godt lys ( dagslys eller fluorescerende lamper). Ved tidlig utskrivning fra sykehus bør foreldrene følge med gulsotten. Den bedømmes enklest i dagslys og ved å se på øyets hvite.


Man trenger godt lys for å se svak gulsott (dagslys eller hvite lysstoffrør). For å observere gulsott bør barnet undersøkes nakent og i godt lys. Mors (og fars) omsorgsevne og tilknytning til barnet skal vurderes og journalføres.


Gulsott begynner først å bli sett i ansiktet og øyet. Ifølge professoren vil over halvparten av alle nyfødte ha gulsott med en slik definisjon, litt avhengig av blant annet befolkningsbakgrunn. Vår første hadde gulsott , og de så de med en gang. Vi ammet masse og la ham i dagslys om dagen. Del dette innlegget.


Foreldre bør undersøke deres spedbarn i dagslys og under fluorescerende lys for tegn på gulsott. Men når blir trykket et barns nese og panne forsiktig, huden er hvit i sunne babyer av alle raser, men gulaktig hvis gulsott er til stede. Behandling iverksettes fordi sterk gulsott innebrer fare for hjerneskade. Imidlertid er det en mulighet for alvorlig gulsott. Nyfødte babyer kan ofte se noen gule i begynnelsen.


Først av alt, dette er synlig i ansiktet, men langsomt kan andre deler av kroppen begynne å misfarges. Magen hans, rygg, armer og ben. Det er da snakk om en normal fysiologisk gulsott. Vurdering av nyfødtes risiko for gulsott før utskrivning 1. Den gule fargen sett på huden sees best i dagslys eller under en lysrør. Ved utskrivning fra barselavdeling bør alle nyfødte vurderes med tanke på sin risiko for å utvikle alvorlig gulsott.


Slik risikovurdering er særlig viktig ved tidlig utskrivning (før barnet er dager gammelt). Risikovurderingen bør som et minimum bestå av en anamnese med. Barn som får nyfødd- gulsott kan bli trøytte, slappe og lite villige til å die. Ved gulsott treng barnet mykje væske og du bør amme hyppig. Du kan gjerne late barnet liggje i dagslys , men ikkje i direkte sollys.


Barn som er fødd for tidleg (premature barn) får oftare og kraftigare gulsott enn andre barn. Hemolytisk gulsott er preget av farging av huden i en sitrongul farge. Avføringen blir mørk brun. Men med hemolytisk gulsott , kløende hud er fraværende.


Forløpet av hemolytisk gulsott er direkte avhengig av den underliggende sykdommen. Men det bør bemerkes at denne typen gulsott er ledsaget av en forstørret lever og milt. Vitamin D skjemaer naturlig i kroppen når huden utsettes for sol. Som dagene blir kortere og dagslys minker, vitamin D nivåer dukkert.


For noen pasienter kan vitamin D-tilskudd forbedre trist symptomer. Avhengig av årsak og konsentrasjon av visse fraksjoner av bilirubin, er gulsott forskjellig i farge og manifestasjoner. Jeg har sånn avfukter. Vifta på badet slår seg også automatisk på når det kommer fuktighet, så det hjelper på. Kan det være gulsott ? Den fysiologiske eller normale gulsott opptrer vanligvis 2. Hyppige måltider og mye dagslys er som regel nok til at gulsotten går over, men noen ganger trenger barnet lysbehandling på sykehus for å unngå at bilirubinnivået blir for høyt.


Ubehandlet alvorlig gulsott kan føre til hjerneskade. Som regel er bilirubinnivået høyest på dag tre etter fødselen. Bør brukes umiddelbart og skal administreres innen timer etter at det er tatt ut av kjøleskap, og bør oppbevares 30°C.


Det er lettere å se i godt lys ( dagslys eller fluorescerende lamper). Fargen ses først i pannen og ansiktet og etterhvert lenger ned på kroppen også. Hvis du ser gulfargen på føttene etter at du har kommet hjem fra fødeavdelingen bør du kontakte sykehuset for å rådføre deg. I dag, hvor mange nyfødte børn er født ambulant eller udskrives relativt tidligt fra hospitalet, er det vigtigt, at forældrene er opmærksomme på gulsoten. Hvorfor får nyfødte gulsot?


Fysiologisk gulsot, normal. Hos de fleste børn skyldes gulsoten ikke nogen anden sygdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg