tirsdag 4. juli 2017

Kløe i vagina

Svie, irritasjon og kløe kan man merke overalt på kroppen, men når dette rammer et så sensitivt område som underlivet, oppfattes det gjerne som ekstra plagsomt og bekymringsfullt. Vi skal se på noen av de vanligste årsakene som legen din gjerne vurderer på kontoret. Ikke bare på grunn av kløen, men ofte fordi den griper inn i det intime samlivet. Kløe i underlivet er plagsomt.


Pruritus vulvae er den latinske medisinske betegnelsen for kløe i området rundt kvinnens kjønnsorganer.

Hadde sex men en gutt for ca to uker siden, dagen etter begynte det å klø i vagina. Kløen utviklet seg og det klør bare mer og mer og svir hvis jeg klør på det. Nå klødde jeg på det og plutselig svulmet de indre kjønnsleppene veldig opp. Utfloden har ikke endret seg. For mange oppleves det ekstra ubehagelig på grunn av at det er et intimt område som gjør at man føler det er litt tabu å snakke om.


I noen tilfeller kan en også bli rød og sår. I tillegg kan man få en tykk, litt klumpete utflod som ikke lukter. Sopp i underlivet er som oftest ikke smittsomt fra menn til kvinner, men i noen tilfeller kan det likevel smitte.

I går oppdaget jeg blod fra skjeden, og det er det også i dag. Jeg lurer på hva dette kan være, og om det er farlig. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Svie, kløe og luktfri utflod er vanlige symptomer på soppinfeksjon. De fleste opplever at utfloden er tykk, hvit og klumpete (minner om cottage cheese), men tyntflytende utflod kan også forekomme.


Sårhet, sprekkdannelse i underlivet og smerter ved samleie er andre symptomer som kan oppstå hvis man har soppinfeksjon. Tørrhet i vagina kan oppstå av flere grunner. De vanligste årsakene henger sammen med reduksjon av det kvinnelige kjønnshormonet, østrogen, i kroppen. Syren skaper et naturlig forsvar mot infeksjoner, både i skjeden og urinveiene. Mange kan oppleve at det plutselig oppstår kløe , svie og til og med utslett i underlivet.


Utslett i underlivet kan være et symptom som kan skyldes en rekke helseproblemer og kan forekomme på en hvilken som helst del av det mannlige eller kvinnelige kjønnsområdet, finn riktig behandling for din tilstand! Jeg få sprekker i området mellom skjeden og rektum, hva kan jeg gjøre? Er det normalt å ha en ekstra hudflikk mellom anus og skjeden? Til å begynne me må vi klart definere hva som forårsaker vaginal kløe og hva de vanligste utløserne er. Ved å gjøre det, kan du behandle det effektivt hvis du plages med det for øyeblikket, eller hvis du opplever det i fremtiden.


I vår veiviser kan du lese mer om ulike årsaker til unormal mengde utflod og når du bør ta kontakt med lege. Varmt vann holder i lange baner.

Ofte kan kløe og sårhet i underlivet være forårsaket av reaksjoner på såper, kremer og vaskemiddel. Bruk av kapsler med melkesyrebakterier i skjeden er ikke bevist å ha noen effekt for å forebygge sopp, så det er bortkastede penger. Forekomsten øker med alderen, og man ser at menn er mer utsatt for å få slike plager enn kvinner. Ofte oppstår plagene om natten når det er varmt og fuktig. Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, forteller at kløe i skjeden gjerne forårsakes av at folk rett og slett er for nøye med hygienen.


Hvis du bruker såpe når du vasker underlivet eller spyler opp i skjeden med dusjen, kan dette føre til ubalanse og kløe. Ofte forårsaket av vulvitt: infeksiøse og non-infeksiøse inflammatoriske forandringer i vulvaregionen. Dårlig hygiene, fuktig miljø, fedme og diabetes kan være predisponerende faktorer.


Infeksjoner kan skyldes spredning fra vagina , for eksempel ved soppinfeksjon. Eventuelt bakteriell superinfeksjon i kloremerker ved parasittoser og. Kvinner har ofte sterk kløe på kjønnslepper, på klitoris eller området rundt endetarmen. Huden kan bli hvitlig farget og kan etterhvert bli tynn, stiv og sigarettpapiraktig.


Det kan ses små hudblødninger. Ubehandlet kan sykdommen gi arrdannelse og sammenvoksinger av huden i kjønnsdelene. Noen får små rifter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg