onsdag 25. november 2015

Variert kosthold

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse, og bidrar til at du får i deg næringsstoffene du trenger. Uten et variert kosthold , hvor du får dekket alle dine behov med hensyn til næringsstoffer, vil vi ikke ha de samme mulighetene til å forbedre helsen og komme oss videre. SVAR: Hei Egg er en sunn matvare og en god kilde til fett, protein og vitaminer.


Men som alt annet er ikke egg så sunt om det blir for mye av det, så pass på mengdene. Kosthold er forbruket av matvarer over en viss periode.

Ernæring er det faget som beskriver kroppens behov for energi og andre næringsstoffer, samt hvilke matvarer som bidrar med disse næringsstoffene, og hvordan disse fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser. Et sunt kosthold er viktig for oss alle til å forebygge utvikling av livsstilssykdommer. Ved risikotilstander som diabetes, høyt blodtrykk og høye fettstoffer i blodet (lipider), er betydningen av et sunt kosthold spesielt viktig. Samfunnsøkonomiske beregninger av tiltak innen kosthold og fysisk aktivitet. Ensformig kosthold kan gi sykdommer.


Mennesker må spise variert for å få oppfylt en rekke behov, forklarer Mette Hansen, som er førsteamanuensis ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet. Mennesker trenger essensielle næringsstoffer – de vi ikke selv kan danne nok av selv, forteller Hansen. Når jeg skal fortelle og rådgi om et sunt kosthold og en sunn livsstil, snakker jeg alltid mye om dette med å spise variert.

Gjør du det, vil du få i deg de forskjellige næringsstoffene som kroppen trenger og som gjør at kroppen er mer fornøyd og fungerer bedre. Med et sunt og variert kosthold , får vi i oss det vi trenger for at kroppen, og ikke minst hjernen skal fungere bra. Ved å ha gode vaner med spising, trenger du ikke tenke på om du får nok av de næringsstoffene du trenger.


Sjekk ut våre enkle tips for hva et vanlig, sunt og variert kosthold er. Søk i Norges største og mest komplette kursoversikt. Men ser vi litt større på det, så er en grei definisjon på et sunt kosthold at vi spiser nok, ikke for mye, variert , og at vi passer på å få i oss næringsrike matvarer og ikke så mye av de tomme kaloriene. Med tomme kalorier mener vi mat som stort sett bare gir sukker og kalorier, og lite andre næringsstoffer.


Er alt sukker usunt? Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Helsedirektoratet definerer et sunt og variert kosthold som et kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Les mer om anbefalingene for et hjertevennlig kosthold. I tillegg bør magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.


Velg matvarer med begrensede mengder mettet fett, sukker og salt. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet. Myndighetene har i alle år rådet oss til å spise variert , og om du skal ta med deg bare en ting fra dette innlegget, så er det nettopp dette! Ulike matvarer bidrar med forskjellige næringsstoffer, noe som er grunnen til at et ensidig kosthold kan føre til mangeltilstander.


Et variert og sunt kosthold kombinert med fysisk aktivtet i hverdagen, reduserer risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme.

I tillegg er det en rekke vitaminer og mineraler man også bør få i seg i løpet av en dag. For å komme godt på vei med et sunt og variert kosthold er det viktig å spise mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. Dersom man har et variert og sammensatt kosthold er det plass til alle matvarer. Variert kosthold er et sunt kosthold.


Matvarer som fullkorn, grønnsaker, bønner, frukt, bær og fet fisk er spesielt sunne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg